Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podnikoví hasiči od Forda jezdí v nových MANech s nástavbou firmy Ziegler

V průběhu června 2023 převzali zástupci firmy Ford v Kolíně nad Rýnem dvojici nových cisternových automobilových stříkaček na podvozku MAN TGM.

Podvozek

Automobily jsou postaveny na podvozku MAN TGM 15.290 o rozvoru náprav 4 125 mm. O pohon se stará přeplňovaný řadový šestiválec o výkonu 213 kW, který splňuje emisní normu Euro 6. Automobil je ve střední hmotnostní kategorii – jeho maximální technicky přípustná hmotnost je 15 500 kg.

Vůz je osazen posádkovou šestimístnou kabinou Z-Cab, ve které jsme se už v roce 2015 zkusili převrátit a všichni jsme tuto událost bez úhony přežili.

Přečtěte siPřevrátili jsme se v kabině Z-Cab, u Zieglera do ní dodávají boční airbagy Z-Protec

Pod názvem Z-Cab firma Ziegler v roce 2021 zavedla nový modul kabiny, který může být podle požadavku zákazníka přimontován bud ke kabině řidiče nebo k nástavbě. Výhodou této kabiny je, ze se prostornost rozšiřuje na 2,5 metru, teda plnou šířku vozidla či nástavby a tím pádem se využije co nejvíce místa pro posádku.

Nástavba

Nástavba je vyrobena pomocí tradičního Zieglerova samonosného systému ALPAS (Aluminium Panel System). Součástí nástavby jsou výklopné nášlapy, ulehčující dosažení příslušenství v roletách.

O dodávku hasiva se stará odstředivé čerpadlo ZIEGLER FPN 10–3000–1H o výkonu 2 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Nádrž MANu pojme 1 600 litrů vody a 120 litrů pěnidla. O přiměšování se stará Ziegler Foam System 24.

Výbava vozidel je technická, nechybí v ní ani box pro ponoření akumulátorů elektrických vozidel.

Nástavba je řízena systémem Z-Control, o osvětlení nástavby a bezprostředního okolí automobilu slouží LED světla Z-Vision, místo zásahu osvětluje pneumaticky výsuvný osvětlovací stožár.

Foto: Ziegler a Werkfeuerwehr Ford Werke Köln
Sdílet