Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soleničtí hasiči slavili, k šedesátinám si nadělili obnovu vozového parku. Na dopravní automobil přispěla Nadace ČEZ

Božího požehnání prostřednictvím faráře Zbigniewa Grzyba z Krásné Hory nad Vltavou se dočkaly během soboty 9. září 2023 hned dva vozy jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Solenic.

Na zcela nový dopravní automobil Volkswagen získala obec finanční příspěvek 200 000 korun od Nadace ČEZ v rámci grantu Podpora regionů.

Zásahové vozidlo Tatra 815, původně sloužilo profesionálním hasičům z Jaderné elektrárny Temelín, pak dostali darem od Skupiny ČEZ letos v květnu.

Protože si Sbor dobrovolných hasičů Solenice připomínal i 60 let své existence, čekaly na všechny příchozí krom pohoštění také prohlídka hasičské zbrojnice, ukázka vyprošťování osob z havarovaného vozidla či záchrany osob na vodní hladině a poté zábava s živou muzikou. Zájemci se mohli svézt i záchranářským člunem po Vltavě.

Pořízením nového dopravního automobilu, který nám dosud chyběl, se zvýšila akceschopnost naší jednotky. Hlavně rychlost nasazení a disponibilita. Protože obec a vodní dílo Orlík jsou těsnými sousedy, bude vozidlo případně nasazeno i v rámci integrovaného záchranného systému.

Naší nespornou výhodou je totiž to, že členská základna JSHD Solenice je složena ze zaměstnanců vodní elektrárny Orlík, takže jejich místní znalost je velmi ceněna při řešení jakékoliv mimořádné události na celém vodním díle.

Navíc, co si budeme povídat, se v posledních letech naše výjezdy navyšují, neboť jsme zařazeny do plánu plošného pokrytí jednotkami požární ochrany a jsme tak k mimořádným událostem povoláváni přímo Krajským operačním střediskem Středočeského kraje. Být mobilní, je proto pro nás velice důležité,

uvedl během poděkování Nadaci ČEZ Evžen Brožek, velitel Sboru dobrovolných hasičů Solenice, jehož výjezdová jednotka má osmnáct členů.


Z historie výjezdů jednotky je možné vyčíst, že dříve jich bývalo mnohem méně, v roce 2015 dokonce jen 8, než nyní. Například v roce 2020 jich měla za celý rok na svém kontě 32 a letos k 9. září jich bylo už 38!

Za největší zásahy lze považovat velký požár bývalé restaurace Las Vegas na Trhovkách a bezesporu srpnový požár třídírny odpadu v Dolních Hbitech, kde si soleničtí hasiči, jak sami říkají, doslova prošli peklem.

Nedovedeme si představit, že bychom je v obci neměli. Bez jejich pomoci při likvidaci následků velké vody, popadaných stromů, obtížného hmyzu a pochopitelně případných požárů se neobejdeme.

Umí poskytnout i předlékařskou pomoc a zachraňují tak lidské životy nejen na vodě. Vážíme si proto toho, že jim Nadace ČEZ přispěla na nákup nového dopravního automobilu.

Pro nás je to veliká pomoc. Jsme malá obec a finanční prostředky se nám proto na mnoho věcí nehledá snadno,

kvitovala starostka Petra Burešová.


Vloni vodní elektrárna Orlík oslavila šedesát let své existence a letos si stejné výroční připomínají naši sousedé, dobrovolní hasiči ze Solenic. Už v tom je vidět jakási symbióza. Jsou totiž první u vody, když se něco děje.

Jsou také vždy připraveni na prvozásah, pokud by nastala nějaká krizová situace v elektrárně. Proto jsme je jako celek, tedy Skupina ČEZ, podpořili při pořizování zásahového vozu Tatra 815 a nyní při koupi nového dopravního vozidla Volkswagen,

uvedl za Nadaci ČEZ a vodní elektrárny Skupiny ČEZ jejich ředitel Róbert Heczko.

Dobrovolným hasičům ze Solenic přitom k jejich výročí popřál co nejméně práce.

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy
Sdílet