Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osobu bez známek života nalezli hasiči při požáru rodinného domu v Hradci Králové, v části Plotiště nad Labem

Krátce po 01:00 hod. v noci na 25. září 2023 vyjíždělo 7 jednotek hasičů k požáru rodinného domu v Hradci Králové, části Plotiště nad Labem. Jednalo se o dvoupodlažní částečně podsklepený rodinný dům v rekonstrukci.

V době příjezdu prvních jednotek na místo se požár nacházel již v plně rozvinuté fázi – zasaženo bylo celé podkroví a střecha objektu. Z důvodu narušené stropní konstrukce v místě největší intenzity požáru byl na místo povolán statik.

Při průzkumu vnitřních prostor objektu nalezli hasiči osobu bez známek života. Požár byl lokalizován ve 2:08 hod a zcela zlikvidován v 5:02 hod.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 2 miliony Kč, uchráněny byly hodnoty ve výši 500 tis. Kč.

Místo zásahu si převzali vyšetřovatelé HZS, kteří budou společně se kriminalisty Policie České republiky zkoumat příčiny a okolnosti vzniku požáru.

Ze dvou zvlášť závažných zločinů vraždy – jedné dokonané a druhé ve stádiu pokusu a přečinu poškození cizí věci je obviněn 24letý muž z Hradce Králové. Kriminalisté muži kladou za vinu, že v sobotu 30.9. vylákal v nočních hodinách ke slepému rameni Labe pod záminkou finančního vyrovnání svědka své trestné činnosti.

Se zbraní v ruce donutil 22letého známého se svléknout do naha a poté ho na několika místech pořezal a pobodal. Naštěstí se poškozenému muži podařilo utéct a přivolat pomoc. Náhodní kolemjdoucí mu poskytli první pomoc a zavolali záchrannou službu, čímž mu pravděpodobně zachránili život. Podezřelého muže policisté zadrželi již o hodinu později v jeho bydlišti.

Z následného šetření vyplynulo, že minulé pondělí 25.9. krátce po půlnoci zapálil v Plotištích nad Labem rodinný dům, přičemž věděl, že se v něm nachází minimálně jedna osoba a pes. Po uhašení požáru byla v domě nalezena jedna osoba bez známek života, u které není zatím stoprocentně potvrzena totožnost, ale pravděpodobně se jedná o 72letého obyvatele domu.

Z evidencí policisté zjistili, že obviněný muž byl v minulosti již 3× soudně trestán a to za násilnou a mravnostní trestnou činnost. Brány vězení po posledním odsouzení opustil v únoru loňského roku s 4letou podmínkou.

Kriminalisté podali ke státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vazby. Za dvě vraždy hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody na 15 až 20 let nebo trest výjimečný.

sdělila nám 3. řéíjna 2023 k události mluvčí policistů por. Iva Kormošová.

Zásahu se účastnily HS Hradec Králové-Pražská, CHS Hradec Králové, JSDH Plácky, JSDH Lochenice, JSDH Plačice, JSDH Třebeš a JSDH Malšova Lhota.

HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet