Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řádí na Domažlicku žhář ?

Hasiči se obávají, že na Domažlicku někdo úmyslně zakládá požáry.Ilustrač­ní foto.

Hasiči, policisté, ale i farmáři na Domažlicku se začínají obávat řádění člověka nebo lidí, kteří úmyslně zakládají požáry stohů, stodol a polí. Během posledního měsíce totiž hasiče na Domažlicku zaměstnávaly tyto požáry poměrně často. U většiny z nich přitom jako příčinu určili nedbalost nebo úmyslné založení. „Úmysl je ale zřejmě pravděpodobnější,“ řekl mluvčí krajských hasičů František Vaško.
Naposledy museli hasiči vyjíždět k požáru seníku dnes ráno do Úboče na Domažlicku. V kolně, kterou zemědělci používali jako mezisklad, bylo jen asi 12 balíků sena. Požár se třem jednotkám hasičů podařilo zlikvidovat za dvě hodiny, dokázali zabránit i tomu, aby se oheň rozšířil na přilehlé budovy a stáje s dobytkem. Oheň způsobil škodu asi 5000 korun a podle Vaška i zde připadá v úvahu úmyslné založení. Stejnou příčinu měl asi i úterní požár strniště s balíky slámy mezi obcemi Koloveč a Kanice, který způsobil škodu asi tisíc korun.
Zatím nejhorší požár se škodou za 4,5 milionu korun zachvátil v srpnu stodolu s balíky sena a slámy a stáj v obci Prapořiště – Pranty. I zde se hasiči domnívají, že požár mohl někdo založit úmyslně. Kromě toho hasiči v srpnu na Domažlicku likvidovali ještě požár stodoly v Černíkově se škodou 200.000 korun, požár zemědělských objektů v Radonicích se škodou rovněž 200.000 korun, i zde jako příčinu stanovili úmysl nebo nedbalost, kloní se ale spíše k záměrnému založení požáru. Oheň spolykal na Domažlicku i dva stohy v hodnotě asi 230.000 korun, v jednom případě požár zřejmě zavinily hrající si děti, řekl Vaško.
Podle domažlické policejní mluvčí Petry Srnkové je v posledních týdnech na okrese skutečně více požárů. Policie tyto požáry zatím vyšetřuje jako jednotlivé případy, spojitost mezi nimi se zatím neprokázala.
Sdílet