Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli bouřkám a větru zasahovali hasiči v několika krajích u stovek událostí

Následky silného větru a bouřek v několika krajích odklízeli během večera a noci opět hasiči.

Jihočeský kraj

Pás bouřek, který se v noci přehnal přes Jihočeský kraj, znamenal pro naše profesionální a dobrovolné jednotky více než 200 výjezdů.

Největší nápor jsme řešili mezi 21. hodinou a půlnocí. Za tyto tři hodiny naše operační středisko vyslalo jednotky k 145 tzv. mnohočetným zásahům, kdy jednotka odstraňuje v rámci jednoho výjezdu více popadaných stromů. Po půlnoci do deváté hodiny dopolední hasiči vyjeli k dalším 60 událostem.

Z uvedených více než dvou stovek událostí jsme v naprosté většině případů odklízeli stromy popadané na silnice, železniční tratě, chodníky či zaparkovaná auta.

V několika případech jsme zajišťovali uvolněné plechy na střechách, např. v Českých Budějovicích, ve dvou případech narazil do spadlého stromu vlak (obě nehody jsou bez zranění), v Suchdole nad Lužnicí a Jílovicích dnes ráno zajišťujeme na místních kostelích uvolněné střešní tašky.

HZS Jihočeského kraje

Královéhradecký kraj

V úterý večer přešly přes Královéhradecký kraj silné bouřky a v té souvislosti začalo přijímat krajské operační a informační středisko HZS větší počet volání na tísňovou linku.

Zejména nám lidé hlásili spadlé stromy na komunikace, v jednotkách případů docházelo k pádu stromů na zaparkovaná osobní vozidla, silný vítr poškodil také v několika případech střešní krytiny.

Největší nárůst událostí jsme zaznamenali po 20. hodině, situace se uklidňovala před půlnocí. Oznámení pak přijímali kolegové na lince 112 v menší míře v průběhu celé noci. Nebezpečné stavy po bouřce odstraňovaly v noci v terénu profesionální i dobrovolné jednotky hasičů.

Od včerejší 20. hodiny do dnešního rána (5:30) evidujeme celkem 107 událostí. Nejvíce zásahů měly jednotky na Jičínsku (33), Královéhradecku (28), Trutnovsku (27) a Náchodsku (19). Na Rychnovsku nemáme v souvislosti s nepříznivým počasím ani jeden zásah. Všechny události se obešly bez zranění.

Například stromy spadlé na zaparkovaná osobní vozidla odstraňovaly jednotky v Libáni, v Trutnově v Úpské ulici a ve Smiřicích. Ve Studnici na Náchodsku naboural do spadlého stromu po 21. hodině osobní automobil. Hasiči vozidlo vyprostili a strom z vozovky odstranili, nehoda byla bez zranění.

Se zajištěním poškozených střešních krytin pomáhali hasiči v Lužci nad Cidlinou, Novém Bydžově, Ostroměři a na dvou místech ve Dvoře Králové nad Labem. Třeba v královédvorské ulici Pod Lesem sroloval silný vítr část plechové střechy na rodinném domě, hasiči ji pomohli sundat dolů a střechu provizorně zakryli.

HZS Královéhradeckého kraje

Plzeňský kraj

Od včerejšího podvečera až do dnešních brzkých ranních hodin jsme se měli co otáčet. Zasahovali jsme u více než šedesátky zásahů vyvolaných silným větřem. Nejčastěji šlo o stromy přes komunikace.

Dvakrát došlo k najetí vlaku do padlého stromu. Nejprve u Srb na jižním Plzeňsku a poté ráno u Hrádku na Sušicku. Oba incidenty se obešly bez zranění.

Nejvíce se činili kolegové na Klatovsku, ale zvýšené množství zásahů registrujeme ve všech bývalých okresech kraje.

HZS Plzeňského kraje

Středočeský kraj

Od včerejší 19. hodiny do dnešní 6. hodiny evidujeme 141 událostí v souvislosti s počasím. Převážně šlo o popadané stromy na pozemní komunikace (121).

U obce Běleč na Berounsku jsme vyjeli k nárazu vlaku do stromu (uvnitř byli jen zaměstnanci, událost se obešla bez zranění).

Počet událostí: Benešovsko(24), Praha-východ(18), Praha-západ(18), Mladoboleslav­sko(15), Rakovnicko(11), Berounsko(10), Kladensko(9), Příbramsko(9), Mělnicko(8), Kolínsko(7), Nymbursko(7), Kutnohorsko(4).

Je možné, že v dopoledních hodinách budou jednotky událostí přibývat.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Jednotky v Ústeckém kraji vyjely od včerejších 19:00 do dnešních 8:00 odklidit spadlé stromy a větve na 44 místech v kraji.

Silný vítr shodil na komunikace stromy na Děčínsku ve 27 případech. Na Litoměřicku a Teplicku vyjížděli hasiči k 5 událostem. Na Ústecku ke 3 a Mostecku ke 2. Lounsko a Chomutovsko měly jednu událost.

HZS Ústeckého kraje

Vysočina

V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině v průběhu noci a dnešního rána u více než 70 události. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

HZS Kraje Vysočina

Sdílet