Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě motocyklu a osobního vozu v Dolních Životicích zemřeli oba řidiči

Dvě hasičské jednotky se v neděli 8. října 2023 odpoledne zapojily do zásahu u vážné dopravní nehody na silnici I/46 v katastru obce Dolní Životice na Opavsku.

Událost byla ohlášena pět minut před šestnáctou hodinou, operační středisko k zásahu vyslalo profesionální hasiče ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Opavě a spolu s nimi dobrovolnou jednotku obce Litultovice.

Z dosud zjištěných informací vyplývá, že řidič (ročník 1984) osobního motorového vozidla nedal při vyjíždění z vedlejší silnice na hlavní přednost v jízdě motocyklistovi (ročník 1997), který jel po silnici1/46 ve směru od Opavy. Došlo ke střetu,

informovala policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Hasiči museli po příjezdu na místo události pomocí hydraulických nástrojů vyprostit z osobního automobilu zaklíněného řidiče, poté se v rámci spolupráce se zdravotníky zapojili do resuscitace jak jeho, tak motocyklisty.

Zasahující lékař však u obou zraněných přes veškerou a dlouhou snahu všech záchranářů konstatoval smrt.

Devětatřicetiletý muž zůstal zaklíněn v osobním automobilu, nejevil známky života. Resuscitace u něj byla zahájena ještě před jeho vyproštěním a pokračovala následně další desítky minut. Lékař provedl akutní ošetření hrudníku, kontinuálně probíhala nepřímá srdeční masáž, podávání léků… Pacient však utrpěl poranění hrudníku a břicha, kterým na místě podlehl.

Druhý z účastníků nehody, šestadvacetiletý muž, rovněž nejevil známky života a záchranáři poskytovali rozšířenou resuscitaci. Po pěti minutách se jim podařilo obnovit krevní oběh, provedli další opatření k zajištění pacienta a zahájili přípravy k jeho transportu do nemocnice. Po naložení do vrtulníku však došlo opět k srdeční zástavě, kterou se týmům ZZS již nepodařilo zvrátit a lékař musel po hodinovém úsilí o záchranu konstatovat i v tomto případě smrt,

doplnil k události mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Silnice byla po dobu zásahu průjezdná kyvadlově, po zadokumentování a ukončení šetření nehody ze strany policie hasiči provedli úklid komunikace.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet