Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství HZS ČR v lezení 2023 proběhlo v Ústí nad Labem, finálovou cestu zdolal Ondřej Ďoubal

Historie soutěží v „hasičském“ lezení na umělé lezecké stěně začala v roce 2003, kdy v rámci oslav 150. výročí založení prvního profesionálního hasičského sboru v Praze, na lezecké stěně TJ Ruzyně, proběhl první ročník Přeboru HZS ČR v lezení na umělé stěně na obtížnost.

Již v roce 2003 jeden z organizátorů Přeboru, Petr Buřič, vyslovil přání, aby se ze soutěže postupně stalo Mistrovství HZS ČR v lezení.

Více než dekádu se mezi lezci mluvilo o „neoficiálním mistrovství“, a přání Petra Buřiče se vyplnilo v roce 2019, kdy první oficiální Mistrovství HZS ČR v lezení na obtížnost uspořádal HZS Královéhradeckého kraje na lezecké stěně v polygonu ve Velkém Poříčí.

Další příležitostí uspořádat sérii Přeborů v mistrovský závod byl rok 2023, kdy se o čest uspořádat Mistrovství HZS ČR v lezení na obtížnost ucházel HZS Ústeckého kraje, a to se také povedlo.

Mistrovství Hasičského záchranného sboru ČR v lezení na obtížnost se uskutečnilo dne 21.11. 2023 na HUDY lezecké stěně v Ústí nad Labem.

Mistrovství uspořádal Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje společně s Ministerstvem vnitra – Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR, Sportovním klubem hasičů Ústeckého kraje, z.s. a Českou hasičskou sportovní federací.

Mistrovství slavnostně zahájil plk. Ing. Petr Klíma, náměstek ředitele HZS Ústeckého kraje pro IZS a OŘ a dále závodníky přivítal zakladatel společnosti HUDY sport a.s., a zároveň vynikající horolezec, pan Jindřich Hudeček.

Třicítku závodníků čekalo v základní části zdolání tří kvalifikačních lezeckých cest obtížnosti 6a, 6b+ a 6c+. Do finále automaticky postoupili všichni závodníci, kteří v souladu s pravidly přelezli všechny tři kvalifikační cesty (tzv. TOP) a do patnácti nejlepších je doplnili dva závodníci s nejvyšším počtem bodů.

Pro finalisty připravil certifikovaný stavěč cest závodů Českého horolezeckého svazu Viktor Pařízek mimořádně náročnou trasu obtížnosti 8A+.

Jako jediný jí celou zdolal, a zapsal TOP, Ondřej Ďoubal (HZS Libereckého kraje) a stal se tak Mistrem HZS ČR v lezení na obtížnost. Druhé místo vybojoval Jan Novák (HZS Libereckého kraje) a třetí místo obsadil Petr Urbanovský (HZS Královehradeckého kraje).

Závěrečné slovo a slavnostní ukončení Mistrovství si vzali na starost plk. Mgr. Martin Laníček, ředitel HZS Ústeckého kraje a pan Jindřich Hudeček za generálního sponzora, společnosti HUDY sport a.s.

Oba ocenili vysokou úroveň organizace Mistrovství a mimořádně hodnotné výkony všech závodníků, pro které je sportovní lezení v podstatě „pouze“ součástí speciální odborné přípravy a přesto úroveň mnoha z nich dosahovala úrovně závodních lezců.

Pro závodníky, kteří se neprobojovali do finále, byla připravena fair play soutěž v boulderingu (každý závodník si sám zaznamenával počet přelezů i bodové hodnocení).

V této fair play soutěži se na prvním místě umístil Petr Urbanovský z HZS Královéhradeckého kraje, druhý skončil Tomáš Saifrt, také z HZS Královéhradeckého kraje a na třetím místě se umístil Daniel Dreschel z HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Hlavním partnerem jubilejního, již 20. závodu HZS ČR v lezení na obtížnost, byly společnosti HUDY sport a.s., Direct Alpine s.r.o., Rock Empire s.r.o. dále pak STIMAX International s.r.o., Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR a Ústecký kraj. Děkujeme všem partnerům, sponzorům a organizátorům za podporu a uskutečnění tohoto mistrovství.

Lukáš Faják
HZS Ústeckého kraje
Sdílet