Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád motorového rogala v Nymburku nepřežili dva muži, na zemi začalo hořet

V sobotu 21. října 2023 v 11.31 hodin bylo na tísňovou linku středočeských hasičů oznámeno zřícení malého letadla nebo ultralightu v blízkosti nymburské plavební komory. Podle další informace se ihned po pádu ozval výbuch a stroj začal hořet.

Operační důstojník k události vyslal nymburské profesionální i dobrovolné hasiče a také jednotku podniku Správa železnic Nymburk. Vzhledem k požáru vyjel na místo také územně příslušný vyšetřovatel HZS Středočeského kraje z Mladé Boleslavi.

Po příjezdu první jednotky bylo upřesněno, že jde o pád motorového rogala, které bylo po nárazu na zem zcela zachváceno požárem. Větší část stroje ležela v těsné blízkosti Labe, několik trosek se dostalo i do řeky. Na likvidaci plamenů nasadili hasiči vysokotlaký proud. Po uhašení v troskách nalezli těla dvou usmrcených osob.

Hasiči dále natáhli na řeku u místa havárie sorpční hady a na vodní hladinu nasypali sorbent, aby zachytili případný únik provozních kapalin z rogala i z hasebního zásahu. Na břehu pak instalovali zástěny, aby byly trosky rogala do příjezdu kriminální policie zakryté. Před patnáctou hodinou přijel k události koroner k ohledání obou těl.

Na místo se dostavili příbuzní usmrcených osob, kterým policejní interventi a jeden příslušník drážních hasičů poskytli posttraumatickou pomoc. Příčinami pádu stroje se dále bude zabývat Služba kriminální policie a vyšetřování PČR ve spolupráci s experty Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet