Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Michal Brousil a Petra Čaganová jsou „evropský železný tandem“, zúčastnili se Evropských policejních a hasičských her ve španělské Torrevieji

V termínu od 29. září až do 7. října 2023 se konaly Evropské policejní a hasičské hry ve španělské Torrevieji, kde Petra Čaganová a Michal Brousil (trojnásobný mistr světa TFA) jeli reprezentovat Českou republiku a samozřejmě kraj, ze kterého pochází.

Kromě hlavní disciplíny TFA (Toughest Firefighter Alive) si oba zazávodili I v atletických disciplínách. Petra, jakožto bývala atletka, si zaběhla pro první místo v běhu na 800 m a na 2000 m překážek. Michal dosáhl na druhé místo ve vrhu koulí (nutno podotknout, že házel poprvé v životě).

Po dni odpočinku nadešel den hlavního závodu, a to Ultimate firefighter. Čtyři úseky, které prověří fyzickou zdatnost hasiče. Trať byla stejná pro muže i ženy.

V prvním úseku šlo o tahání 2 proudů hadic B na vzdálenost 60 m po betonu a pak motání dvou hadic B, které jsou úplně jiné než ty v ČR.

Ve druhém úseku zdatně bouchali do pneumatiky a běželi slalom s 90kg figurínou. Tato novinka a ani navigace ve španělštině nebyly pro oba závodníky překážkou. Ve třetím úseku opírali o zeď vysunovací žebřík, s následným výběhem do 5. patra věže, kde vytahovali závaží a poté sbíhali zase dolů.

V posledním čtvrtém úseku vybíhali dvakrát nahoru do věže, jednou s hadicí přes rameno a podruhé s motorovou pilou v ruce.

Pokud se už teď někomu zdá že trať byla těžká, přidejte si k tomu ještě krásných 32°C. V těchto nelehkých podmínkách se zadařilo a Petra s Michlem přivezli zlato a stali tak se Evropskými šampiony. Jejich úspěchu si všimla i česká ambasáda se sídlem v Madridu.

Poslední disciplínou, které se zúčastnili bylo vybíhání výškové budovy v plném zásahovém ustrojení. Kromě 15 pater, které se měly vyběhnout byla tato disciplína okořeněna ještě taháním figuríny o váze 90kg na vzdálenost 10 m a výběhem s 2×20kg kanystry do 3.- patra.

I přesto, že start a výběh s kanystry do 3. patra musela Petra opakovat, nepodlehla trudomyslnosti a všem tak ukázala co v ní je! Michalovi se dařilo běžet hned napoprvé a světe div se, opět se stali Evropskými šampiony!

Jako ta pověstná třešnička na dortu zbýval Tandem MIX, ve kterém své snažení zakončili rovněž zlatou medailí.

Možná se zdá, že toto všechno přichází tak nějak lehce a samo. Ale k těmto neuvěřitelným úspěchům vedla a vede velmi obtížná cesta. Všem, kteří Petře a Michalovi fandí a podporují je, bych ráda touto cestou moc poděkovala.

Kamila Tulinská
Sdílet