Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu v Říčanech hasiči zachránili dvě děti i jejich zvířectvo

Oznámení požáru v rodinném domě v říčanské Palackého ulici přijala tísňová linka středočeských hasičů ve středu 25. října v 16.45 hodin s tím, že na balkoně v patře jsou dvě děti středního školního věku.

Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotku z hasičské stanice Říčany a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Mukařov, Říčany a Tehovec – celkem se šesti cisternami, automobilovou plošinou a velitelským vozidlem. Z benešovské stanice zároveň vyjel územně příslušný vyšetřovatel požárů.

Po příjezdu první jednotky a rychlém průzkumu bylo potvrzeno, že hoří někde uvnitř domu. Obě děti a psa hasiči z balkonu zachránili za pomoci nastavovacího žebříku. Přestože obě děti nejevily známky zranění, převzala si je do péče posádka zdravotnické záchranné služby.

Do přízemní části se hasiči museli dostat násilím, protože všechny dveře byly uzamčené. V dýchací technice pak zahájili hasební zásah vysokotlakým proudem. Stále však nemohli najít ohnisko požáru, neboť celý dům byl silně zakouřen. Objevili však králíka a křečka, které také vynesli do bezpečí. Poté připravili další C proudy přes dopravní vedení a rozdělovač. Velitel zásahu požádal o posily, které do Říčan vyrazily ze zbrojnic v Tehově a Všestarech. Poplach byl vyhlášen i dobrovolné jednotce Mnichovice, která byla připravena k výjezdu jako záloha za stanici Říčany.

Po vypnutí přívodů elektřiny a plynu jednotky pokračovaly v prohledávání domu. Pohyb jim ztěžovalo ohromné množství všemožného materiálu, kterým byly místnosti zaplněny, takže v podstatě procházely úzkými uličkami. Na odvětrání zakouřeného objektu byla nasazena přetlaková ventilace. V 17.15 hodin přijalo operační středisko ohlášení lokalizace požáru. Hasiči se pak pustili do vynášení věcí, aby mohli zkontrolovat, že se mezi nahromaděnými věcmi už nenachází žádné skryté ohnisko.

Vyšetřovatel požárů přizval ke spolupráci kolegy z Technického ústavu požární ochrany Praha, protože potřeboval své poznatky zkonzultovat s expertní skupinou, neboť při objasňování příčiny vzniku požáru nemohl vyloučit ani úmyslné jednání. Na místo tak vyjeli kriminalisté i policejní kynolog se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření.

Po závěrečné kontrole termokamerou byla v 18.29 hodin ohlášena likvidace, po které většina jednotek začala balit a postupně odjíždět. Na místě zůstala jen říčanská dobrovolná jednotka, která po dojezdu vyšetřovatelů a kynologa pomáhala s osvětlováním prohledávaných prostor. Krátce po půl deváté večer bylo vyšetřování ukončeno a operační středisko událost ukončilo.

Přímé škody byly vyčísleny na dvě stě tisíc korun, včasným zásahem se podařilo uchránit majetek za čtyři miliony. Příčinu vzniku požáru oznámí vyšetřovatelé po vyhodnocení všech získaných poznatků. Obě děti vyvázly bez zranění a byly ponechány na místě.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet