Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragická nehoda osobního vozidla a kamionu zastavila provoz na silnici č. 7 u Třebíze, dva lidé přišli o život

Ve čtvrtek 26. října v patnáct hodin přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje informaci o vážné dopravní nehodě osobního a nákladního automobilu na silnici č. 7 poblíž obce Třebíz na Kladensku. Oznamovatel dále uvedl, že uvnitř osobního vozidla jsou zaklíněné osoby a z auta se kouří.

Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotky z hasičské stanice Slaný a z centrální hasičské stanice Kladno a z důvodu možného požáru havarovaných vozidel také jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Klobuky.

Vzhledem k doplňující informaci, že ve vozidle patrně cestují dvě osoby s dítětem, byla na místo v rámci mezikrajské výpomoci také vyslána dobrovolná jednotka Ústeckého kraje z Panenského Týnce, která je předurčená pro zásahy u dopravních nehod. Aktivován byl i vzlet záchranářského vrtulníku z ruzyňského letiště.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo upřesněno, že došlo k čelnímu nárazu osobního vozidla do kamionu. O požár nešlo, zřejmě se po střetu zakouřilo z vystřelených airbagů. V osobním autě cestovaly dvě dospělé osoby, žádné dítě s nimi nebylo, převážely pouze kočárek a dětskou sedačku.

Jedna osoba byla vyproštěna před příjezdem jednotek svědky nehody a byla už v péči zdravotnické záchranné služby. Lékař však po chvíli u této osoby potvrdil úmrtí. Zaklíněnou zraněnou osobu jednotky vyprostily pomocí hydraulického zařízení a předaly zdravotníkům, kteří ihned zahájili resuscitaci. Ta však nebyla úspěšná a lékař musel podruhé konstatovat exitus.

Hasiči zajistili místo nehody, udělali na obou vozidlech opatření proti vzniku požáru a zasypali únik provozních kapalin. Připravili také prostor na přistání vrtulníku, který nakonec odletěl prázdný. Dále pomohli řidiči při otáčení vězeňského autobusu, který stál těsně u nehody, aby mohl z místa odjet na náhradní trasu.

Po 16. hodině, kdy dorazila kriminální policie, asistovali při vyšetřování. Před 18. hodinou pak přenesli obě těla do vozidla pohřební služby. O hodinu později ještě slánská jednotka spolupracovala při naložení vraku na odtahovou službu a po sbalení materiálu se jako poslední ze zasahujících vrátila na základnu.

Provoz na frekventované pozemní komunikaci mezi Slaným a Louny byl po celou dobu zásahu a vyšetřování zastaven. Policie ve spolupráci se silničáři řídila odklon po vedlejších komunikacích. Zálohu za slánskou stanici držela dobrovolná jednotka obce Zlonice, která byla připravena k případnému výjezdu na své zbrojnici.

por. Ing. Veronika Švorcová Mocová
HZS Středočeského kraje
Sdílet