Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škodu za 5 milionů korun způsobil požár stodoly v Oticích, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Ve čtvrtek večer byl středočeským hasičům oznámen požár stodoly větších rozměrů v Oticích, části obce Strančice. Ve stodole se mělo nacházet různé nářadí, dále pak baterie, barvy, laky a propanbutanové lahve. Podle majitele tam byl také umístěn trezor se střelivem.

Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo byli vysláni profesionální hasiči z Říčan a Benešova a 11 jednotek sboru dobrovolných hasičů (Mnichovice, Modletice, Mukařov, Osnice, Průhonice, Říčany, Senohraby, Svojšovice, Velké Popovice, Všestary a Tehov).

K události vyjel také řídící důstojník územního odboru Kolín. Po příjezdu jednotek bylo potvrzeno, že stodola o rozměrech 20×30 metrů je požárem zachvácena v plném rozsahu. Hasiči zasahovali pěti proudy C, vyhledávali tlakové lahve a postupně objekt vyklízeli.

Pro zásobování cisteren vodou byla zřízena dvě čerpací stanoviště – jedno v areálu místní firmy a druhé v obci Voděrádky. Velitel zásahu ohlásil 35 minut od nahlášení události lokalizaci.

Trezor s náboji byl zajištěn bez poškození. Stejně tak se z jedné zadní nezasažené místnosti podařilo vyndat autogenní soupravu se dvěma lahvemi a dvě velké a osm malých propanbutanových lah­ví.

Škoda na stodole, uskladněném materiálu a nářadí pro provádění vodohospodářských staveb byla vyšetřovatelem příčin požáru předběžně stanovena na 5 milionů Kč.

V blízkosti stodoly byla hasiči uchráněna rozestavěná novostavba rodinného domu za přibližně 4 miliony Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet