Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Závěrečný ponor absolvovali potápěči přilbového potápění v Ústřední čistírně odpadních vod v Ostravě

Kurz Potápěč a obsluha přilbového potápění absolvovalo v posledním říjnovém týdnu 8 hasičů – potápěčů, kteří se v rámci kurzu zdokonalovali jak v teoretických znalostech, tak praktických dovednostech v oblasti záchranářského a pracovního potápění.

Závěrečnému ponoru ve stojaté vodě v areálu provozu ÚČOV, 3. největší čistírny odpadních vod v ČR, společnosti OVAK – Ostravské vodárny a kanalizace a.s., předcházel několikadenní nácvik ponorů na Krytém bazénu v Havířově, kde byly potápěčům podmínky ponorů v „čisté“ vodě postupně ztěžovány, např. zalepením zorníku přilby, a tím způsobenou ztrátou vizuálního vnímání.

Kurzy jsou určeny prioritně pro příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR), jenž splňují podmínky pro samotné zařazení. Uchazeč musí mít před nástupem platné potvrzení o lékařské prohlídce povolující potápění, a také být absolventem kurzu potápěč s odborností II. či III. stupně.

Cílem kurzů je seznámit hasiče – potápěče nejprve s teoretickými znalostmi a následně praktickými dovednostmi pro přilbové potápění s povrchovou dodávkou dýchacího média.

Absolvent má pak širší povědomí o teorii potápění a ověřené praktické zkušenosti s přilbovým potápěním a jeho obsluhou v záchranářském a pracovním potápění v prostředí HAZMAT (Hazardous materials – prostředí s přítomností látek kontaminovaných, toxických, radioaktivních či jinak nebezpečných).

U takto vzniklých mimořádných událostí (MU) je pak hasič – potápěč schopen provádět i specializované potápěčské práce pod vodou v prostředí neumožňujícím přímý výstup k hladině.

Závěrečný ponor absolvovali v prostorách ÚČOV v úterý 31. října potápěči z řad příslušníků HZS Královéhradeckého, Olomouckého a Pardubického kraje.

Support při organizaci a průběhu kurzů zabezpečovali společně s oddělením vzdělávání ZÚ HZS ČR instruktoři a hasiči speciální záchranné roty z Hlučína, instruktoři z HZS krajů Olomouckého, Královéhradeckého a Školícího a výcvikového zařízení HZS ČR pracoviště Brno.

V neposlední řadě pak zdravotnický dozor pod vedením kvalifikovaného Mudr. Štěpána Novotného. Za vytvoření vhodných podmínek při realizaci kurzů děkujeme Správě sportovních a rekreačních zařízení Havířov a společnosti Ostravské vodárny a kanalizace a. s.

Jak uvedla Ing. Radka Vanková, vedoucí oddělení vztahů s veřejností, společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. je provozovatelem vodohospodářské infrastruktury na území města Ostravy, která je majetkem statutárního města Ostrava.

Mgr. Jana Urbancová
ZÚ HZS ČR
Sdílet