Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Členové týmu posttraumatické péče HZS Zlínského kraje nacvičovali zásahy s agresivními osobami

Profesionální hasiči, kteří jsou členové týmu posttraumatické péče HZS Zlínského kraje, se začátkem listopadu na Vsetínsku zúčastnili ve spolupráci s kolegy z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje výcviku, zaměřeného na zvládání rizikových situací, ve kterých může dojít ke konfrontaci či dokonce útoku osob na zasahující členy IZS.

Během několika modelových situací tak měli hasiči možnost vyzkoušet si své reakce v podmínkách, kdy se snaží poskytnout pomoc a zároveň musí dbát i o bezpečí dalších osob a ostatních zasahujících hasičů.

Při této odborné přípravě v roli figurantů a instruktorů byli zástupci Policie ČR, kteří tak do výcviku přenesli své zkušenosti z praxe.

Tým posttraumatické péče se skládá z hasičů, vyškolených v poskytování psychosociální pomoci a podpory osobám zasaženým mimořádnou událostí. Jeho členové často poskytují pomoc při dopravních nehodách, požárech a dalších mimořádných událostech.

Velmi často je situace u mimořádných událostí napjatá a plná emocí. Cílem výcviku tak bylo vyzkoušet si postupy v případě narušení místa zásahu agresivní osobou, přičemž je nutná úzká spolupráce hasičů a policistů.

Děkujeme policistům za skvělou spolupráci a cenné zkušenosti.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet