Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči cvičili ve skalním terénu Adršpach, připravili si tři modelové situace

Začátkem listopadu proběhla pravidelná odborná příprava lezeckých družstev směny A pražských hasičů. Hasiči – lezci ze stanic Sokolská, Smíchov a Krč absolvovali 24 hodinový výcvik v terénu pod vedením hasičů – instruktorů pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou.

Výcvik lezců proběhl ve skalním terénu Adršpach. Pro lezce jsme připravili tři rozsáhlé modelové situace do pozdních nočních hodin. Každá modelová situace byla provedena vícekrát, aby si lezci odzkoušeli více variant a pozic při záchraně.

Jako první modelová situace byla záchrana osoby po pádu na skalní lavici. Lezci měli za úkol nalezení osoby v náročném skalním terénu, vytažení zraněné osoby na vrchol skály a následný transport na určené místo.

Druhá modelová situace byla záchrana zraněné osoby, která se propadla do rokliny. Lezcům bylo zadáno vytažení osoby pomocí lanového traverzu, dostat osobu ze skály pomocí šikmého spuštění a následný transport osoby k záchrannému bodu.

Třetí modelová situace byla záchrana lezce, který se propadl do skalní pukliny. Cílem této modelové situace bylo procvičení lezců na záchranu osoby ve velmi malém prostoru. Lezci museli nalézt osobu ve složitém skalním terénu, rychle zajistit osobu proti dalšímu pádu a v prostoru cca 0.5×2m naložit do nosítek SKED s následným vytažení na vrchol skály.

pprap. Ing. Radek Mašek
hlavní instruktor HZS Prahy pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou
HZS Praha
Sdílet