Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest vojáků uhořelo ve vrtulníku

Britský armádní vrtulník Lynx se ve čtvrtek po poledni zřítil u letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Po dopadu začal hořet. Šest britských vojáků v jeho troskách zahynulo.

U trosek britského vrtulníku byli nejdříve chataři a lesní dělníci. K hořícímu vraku se dostali za pár minut. Podařilo se jim odtáhnout jediného vojáka, který byl před vrtulníkem. „Měl rozbitou hlavu. Zkusili jsme tep, a viděli jsme, že je mrtev,“ řekl Jaroslav Kašpar, zaměstnanec nedaleké pily, který se k havárii dostal mezi prvními. Vrtulník spadl do lesa v údolí řeky Oslavy kolem 13:00. Kašpar uviděl v lese oheň. Zavolal hasiče a jel se tam podívat. Na místo se dostal asi během pěti minut. Vrtulník podle něj dopadl na rozhranní řeky a lesní cesty. „Ocas ležel ulomený v řece a ostatní hořelo silným plamenem, kolem se valil černý kouř,“ vzpomíná. Hořela i kůra na stromech v okolí pěti metrů

Vrtulník se zřítil do nepřístupného terénu. Hasiči proto museli natahovat hadice až osm set metrů po stráni. Těžko se na místo nehody dostávaly i sanitky. Když dorazily, nikoho živého nenašly.
Sdílet