Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sud s nebezpečnou látkou vylovili při cvičení z Labe hasiči ve Chvaleticích, simulován byl únik oleje

K úniku nebezpečné látky do řeky Labe ve Chvaleticích byly v pondělí 27. listopadu 2023 v dopoledních hodinách přivolány jednotky hasičů.

V areálu nákladního přístaviště Chvaletice došlo během manipulace se sudem k jeho pádu do řeky. Uvnitř 200 litrového sudu byl vyjetý olej. Sud se ponořil a poškozeným uzávěrem začal olej unikat do řeky. Na hladině Labe se ihned začaly objevovat stopy po oleji.

Tento incident si vyžádal okamžitou a komplexní reakci, kterou ihned začaly řešit jednotky požární ochrany. Naštěstí se nejednalo o skutečnou událost, ale pouze o cvičení jednotek hasičů spolu s Českou inspekcí životního prostředí.

Na místě cvičné události byla zahájena okamžitá opatření, včetně položení norné stěny na hladinu řeky, kterou bylo zabráněno dalšímu šíření uniklého oleje. Dále byl proveden odběr vzorků a sběr nebezpečných látek z hladiny. Potápěčská skupina hasičů uvázala sud pomocí vázacích prostředků a následně byl sud s olejem vytažen pomocí autojeřábu.

Na místě zasahovaly jednotky požární ochrany z Pardubického kraje, ale i jednotka HZSp Elektrárna Chvaletice. Plně zapojen do monitorování situace a koordinace opatření byl i tým České inspekce životního prostředí. Cvičení se zúčastnili i hasiči ze Středočeského kra­je.

Při cvičení nedošlo ke znečištění řeky, byl použit pouze sud s vodou.

Během cvičení bylo prováděno průběžné hodnocení, které bude sloužit pro vyhodnocení celého cvičného zásahu.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet