Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rukavice Gloros T1 poslouží při technických zásazích, odolají propíchnutí i pořezání; silikonový grip zabezpečí excelentní úchop

Rukavice Gloros T1 od Rosenbauera byly vyvinuty pro použití při technických zásazích, jsou nástupcem rukavic Rescue II od stejné značky.

U technických zásahů je jedním z nejdůležitějších měřítek citlivost v prstech a bezpečný úchop – hasič úplně nepotřebuje, aby mu Hooligan v rukou klouzal a nebo třeba nedokázal rozepnout karabinu.

V úchopu tyto rukavice excelují, prsty s dlaní jsou pokryty silikonovým povlakem – ten spolehlivě nezklouzavě funguje při suchu i mokru.

Samozřejmostí je odolnost proti propíchnutí, pořezání nebo odření, vše dle normy EN 388. Rukavice také nabízí ochranu proti kontaktnímu teplu až do 250 °C.

Rukavice jsou dostupné ve velikostech 5 – 13 a na vybrané velikosti rozhodně záleží; ačkoliv hasič ruku nasouká i do rukavic menších.

Velikost se liší výrobce od výrobce, někdy mi vyhovují rukavice o číslo menší. V případě T1 to ale neplatí, vyzkoušel jsem místo velikosti 10 devítky a jejich používání nebylo pohodlné. Neseděla ochrana kloubů, na klouby prstů tlačil šev,

uvedl jeden z hasičů s větší rukou.

Manžeta v sobě má stahovací gumu, do rukavice tak u zásahu velmi pravděpodobně nenapadají střepy z rozbitého okna auta. Vložka rukavice je vyrobená z kevlaru a jak bylo zmíněno, poskytuje ochranu proti proříznutí.

Člověk při jemných činnostech u zásahu používá kombinaci palce a ukazováčku. Tyhle dva prsty by měly být naprosto komfortní a dovedu si představit, že spojující šev na prstech (minimálně na ukazováčku) bude vyřešen trošku lépe, plošeji, nebo stranou.

Nahrnul se mi tam materiál, možná se tak stalo jen u testovaného kusu, ten pak na ukazováček tlačil a při nenáročných zásazích jsem cítil trošku nekomfortu. Při zásahu u nehody ale adrenalin tuto skutečnost přebil, excelentní „grip“ vše vynahradil.

Sundání a opětovné nasazení i mokrých rukavic není problém, vložka drží jako přibytá.

uvedl po několikaměsíčním testování jeden z varnsdorfských hasičů.

Dlaň je vyrobená z černé směsi elastanu a polyamidu, silikonový potah byl již zmíněn. Hřbet je z červené směsi nylonové tkaniny a elastanu, přes klouby je neopren.

Rukavice lze zakoupit na webu vyzbrojna.cz, do testu je zapůjčila Požární bezpečnost, oficiální distributor Rosenbauera pro Českou republiku.

Sdílet