Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česko zasypal sníh, hasiči zasahují u nehod a popadaných stromů, na pomoc vyrazili s pluhy i dobrovolní hasiči

První prosincový den, od pátečního dopoledne, začalo v Česku vydatně sněžit. Sníh padal až do soboty. To způsobilo problémy na silnicích, ale i železnici. Hasiči tak vyjížděli ke stovkám událostí.

K sobotní 16. hodině hasiči v celé ČR zaznamenali přes 1000 výjezdů z důvodu technické pomoci. Už nyní je to pětinásobek denního průměru. V drtivé většině se jednalo o popadané stromy přes silnici nebo koleje. Aktuálně nejvíce zásahů v souvislosti s popadanými stromy jsou v Moravskoslez­ském kraji.

Pardubický kraj

Pardubickém kraji hustě sněží a rozbředlí sníh zůstává na silnici. Hasiči tam evidují desítky zásahů po celém kraji. Většinou se obešly bez zranění nebo jen zranění neohrožující osoby na životě. Sníh ze střechy zimního stadionu v Poličce odklízeli hasiči. Operační středisko na místo poslalo profesionální jednotku z Poličky a dobrovolné z Poličky – Lezník, Poličky – Střítež, Pomezí, Sebranic, Hartmanic, Sádek a Kamence u Poličky.

Hlavní město Praha

Praze vyjížděli hasiči do sobotního dopoledne k desítkám událostí, které způsobilo vydatné sněžení. Jednalo se o dopravní nehody a popadané stromy, někdy i na zaparkovaná vozidla. Do 16. hodiny zasahovali (v souvislosti se sněhem v Praze) u pěti desítek událostí. Třeba na Štvanici u zborcené části konstrukce nafukovací haly pod tíhou sněhu.

V souvislosti s intenzivním sněžením hasiči v Praze od páteční půlnoci zasahovali u více než 70 událostí, zejména padlé stromy na komunikaci a odstraňování rampouchů.

Jihočeský kraj

Jihočeském kraji hasiči v noci z pátku na sobotu zasahovali u 71 událostí, které byly spojené se sněhovou nadílkou. Od půlnoci jsme do dnešního poledne napočítali na 170 výjezdů k popadaným stromům a 30 zásahů u dopravních nehod nebo vyproštění vozidel z příkopů.

U Nových Hradů zapadl do škarpy autobus z Vídně s japonskými turisty, nikdo nebyl zraněn, všech 50 cestujících muselo vystoupit okénkem u řidiče za použití nastavovacího žebříku. Cestující pak byli převezeni do Nových Hradů, kde jim město poskytlo azyl než bude autobus vyproštěn a bude moci pokračovat v cestě.

Na Táborsku došlo k převrácení cisterny s mlékem, ani zde nedošlo ke zranění. Provozovatel přistavil další cisterny k odčerpání mléka a následně bude prázdný vůz vyproštěn.

Od pátku na území kraje zasahovali hasiči u 470 událostí s popadanými stromy na komunikacích a 50 dopravních nehod nebo vyproštění zapadlých vozidel. Od nedělních 6:30 do 11:00 přibylo 16 stromů a 2 vyproštění. Proti včerejším 130 dopoledním zásahům je pokles.

Jihomoravský kraj

Hasiči v Jihomoravském kraji řešili v sobotu šest desítek událostí, které mohou mít souvislost se sněžením. Zasahovali u nehod a odstraňovali stromy. K odklízení nebezpečně nahnutých a vyvrácených stromů, nebo zlomených větví, hasiči v kraji vyrazili dvacet devět krát.

U celkem třiceti dvou nehod evidují jedenáct zraněných osob. Příčiny dopravních nehod, dle závažnosti, šetří Policie ČR. Nejvíce dopravních nehod řešili hasiči na Vyškovsku (8). Pomáhali s vyproštěním několika vozů zimní údržby a v jednom případě vyprostili zapadlou cisternu dobrovolných hasičů u Dambořic.

Některé další případy řešili dobrovolní hasiči jako neakutních. Šlo například o očištění střechy pódia od sněhu nebo odstranění stromů.

Zlínský kraj

Na Zlínsku se hasiči večer potýkali zejména s dopravními nehodami, které způsobil sníh na vozovce. Hned ke třem vážným nehodám vyjeli hasiči do Ostrožské Nové Vsi, Vsetína a Valašského Meziříčí.

Královéhradecký kraj

Královéhradec­kém kraji zasahovali hasiči hlavně u dopravních nehod. Nejvíc na Královéhradecku.

Liberecký kraj

Libereckém kraji hasiči vyjížděli téměř k 50 událostem. Ve 45 případech se jednalo o technickou pomoc – nejčastěji jsme odstraňovali popadané stromy, které komplikovaly provoz na pozemních komunikacích. Nejvíce událostí – 31 evidují na českolipsku.

Moravskoslezský kraj

Vytrvalé sněžení na území Moravskoslezského kraje zaměstnávalo hasičské jednotky i v průběhu nedělního dne.

Hasiči stejně, jako předchozí den, i dnes, v neděli 3. 12. 2023, vyjížděli k událostem spojeným se silným sněžením. Opět se ve většině případů jednalo o vyprošťování sypačů, autobusů, stejně tak i nákladních a osobních vozidel. Oproti předchozímu dni však narostl počet zásahů spojených se spadlými větvemi a stromy, které nevydržely tíhu napadaného sněhu.

Z důvodu vytrvalých srážek byly, v sobotu 2. 12. 2023 ve 20:00, pro odklízení sněhu povolány jednotky sboru dobrovolných hasičů z Martinova, Krásného Pole a Hošťálkovic, některé svou činnost vykonávaly i v neděli. Během sobotní noci a nedělního rána začal s vyprošťováním vozidel pomáhat, se svými dvěma speciály, i Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR s dislokací v Hlučíně. Tyto vyprošťovací speciály se tak přidaly ke speciálům Bison, Omars a hasičským autojeřábům.

U žádné z událostí neevidujeme vážná zranění. Celkově tak hasiči od pátečních 12:00 hodin zasahovali u 276 událostí. Ve 141 případech to byly události spojené se silným sněžením. Od pátku jsme vyprostili 35 autobusů, 19 sypačů, 9 kamionů a 24 ostatních vozidel.

Sdílet