Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tající sníh vytopil sedm bytů v České Třebové. Zasahovat museli hasiči

Voda z tajícího sněhu na střeše začala během středy 6. prosince zatékat postupně do bytů v bytovce v České Třebové. Na místo vyjeli hasiči a s nimi i specialisté hasiči lezci. Hasiči postupně začali pracovat na odstranění nebezpečí. Tím nebezpečím byl sníh, který způsoboval hlavně materiální škody, když se postupně měnil ve vodu a vytápěl byty.

Povolána byla i dobrovolná jednotka z České Třebové-Parníku pro zajištění bezpečnosti okolí. Hasiči, aby mohli použít výškovou techniku, museli pořezat několik větví.

„Provedli jsme lanové zábradlí a z vrchu jsme postupně odhazovali sníh a pomocí výškové techniky jsme odstraňovali rampouchy,“ uvedl k zásahu, který trval zhruba dvě hodiny nprap. Ludvík Kurak z HZS Ústí nad Orlicí. Tající sníh odstraňovalo celkem dvanáct hasičů.

Upozorňujeme, že:

za bezpečný provoz staveb, tedy i za bezpečný stav a údržbu střech, zodpovídají výhradně majitelé těchto objektů. Ti mají zákonnou povinnost starat se o svůj majetek tak, aby neohrozili zdraví, životy a majetek dalších osob. Majitelé objektů by si měli všímat stavu střešních konstrukcí.

Ztěžklý sníh a tající části ledového příkrovu na střeše se mohou také odlamovat a ohrozit okolí budovy. Proto je důležité nejen odstraňovat sníh ze střech, ale i likvidovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy, které mohou svým pádem ohrozit kolemjdoucí osoby nebo majetek – pokud to nejde, pak rizikový prostor alespoň viditelně označit nebo ohradit.

Pokud se ocitnete v nouzi, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet