Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Hořovic do svého vozového parku slavnostně převzali rychlý zásahový automobil Volkswagen Transporter

Ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne se na centrální hasičské stanici v Berouně uskutečnilo setkání přispěvovatelů hasičů územního odboru Beroun u příležitosti slavnostního zařazení nové požární techniky do vybavení hořovické jednotky. Akce navázala na tradiční každoroční setkání partnerů, které bylo v minulých letech přerušeno z důvodů pandemie nemoci covid-19 a dalších navazujících mimořádných služebních úkolů.

Na centrální hasičskou stanici Beroun byli pozváni zástupci samosprávy a firem, kteří se podíleli na mimorozpočtovém financování profesionálních hasičů územního odboru Beroun v letech 2021–2023. Přítomni tak byli představitelé měst Beroun, Hořovice a Králův Dvůr, obcí Tlustice a Kublov a společností Albixon, a.s., Atlas Advertising Group s.r.o., Buzuluk a.s., Českomoravský cement a.s., Johnny Servis s.r.o., Kovošrot Lorenz, s.r.o., Kos Wire Europe s.r.o., Swisspearl Česká republika a.s., Vafo Praha, s.r.o., a Vápenka Čertovy schody, a.s.

Nový vůz

Novým vozidlem hořovických hasičů je rychlý zásahový automobil (RZA) – speciální vůz k zásahům u dopravních nehod a požárů dopravních prostředků, který počátkem listopadu dodala firma Auto Eder, s.r.o., aby nahradil původní 25 let staré vozidlo RZA s nájezdem 122 tisíc km při zásazích v hasebním obvodu hasičské stanice Hořovice, zejména pak na dálnici D5 v úseku mezi kilometry 28 a 50.

Nové vozidlo je postaveno na podvozku 3,5t dodávkového automobilu VW Transporter T6.1 4×4 se speciální zástavbou vysokotlakým hasicím zařízením o objemu nádrže 138 litrů a s technickými prostředky pro řešení následků dopravních nehod. Z věcných prostředků požární ochrany jde zejména o:

  • kompletní sadu bateriového hydraulického vyprošťovacího zařízení Holmatro,
  • soupravu pneumatických zvedacích vaků (nosnost až 41 tun),
  • prostředky pro poskytnutí první pomoci,
  • prostředky pro likvidaci olejových havárií,
  • ruční řetězovou pilu.

Třímístné vozidlo je poháněno dieselovým motorem o zdvihovém objemu 1968 cm3 s výkonem 150 kW. RZA je dále vybaven pohonem 4×4, sedmistupňovou automatickou převodovkou a prvky aktivní i pasivní bezpečnosti. Stabilní jízdní vlastnosti plně naloženého vozidla zajišťuje vzduchové pérování Goldschmitt na obou nápravách.

Pořízení rychlého zásahového automobilu v hodnotě 2 880 375 Kč bylo realizováno v rámci téměř tříletého projektu financováním z mimorozpočtových zdrojů z prostředků měst Hořovice, obce Kublov a akciových společností Albixon, a.s., Českomoravský cement a.s., Buzuluk a.s. a Vápenka Čertovy schody, a.s., dofinancovaných mimorozpočtovými zdroji HZS Středočeského kra­je.

Slavnostního zařazení rychlého zásahového automobilu do vybavení jednotky se kromě zástupců jednotlivých sponzorů zúčastnil ředitel HZS Středočeského kraje brig. gen. Ing. Miloslav Svatoš a další členové vedení. Přítomni byli i hosté ze základních složek integrovaného záchranného systému, které se podílejí na rozvoji požární ochrany a IZS na území okresu Beroun.

Po stručné prezentaci se všichni přítomní přemístili do prostoru hlavních výjezdových garáží berounské stanice, kde proběhl akt slavnostního zařazení do výjezdu a výklad k vozidlu a jeho vybavení.

Závěrem setkání se pozvaní hosté přesunuli zpět na víceúčelový sál, kde obdrželi pamětní listy jako formu poděkování za spolupráci ve formě zapojení se do financování projektu pořízení nového vozidla RZA, podílu na mimorozpočtovém financování dalších potřeb berounských a hořovických hasičů, či každodenní součinnosti složek integrovaného záchranného systému.

plk. Ing. Tomáš Hradil
ředitel ÚO Beroun HZS STC
Sdílet