Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Byli jsme u výroby zásahové obuvi firmy Holík, nová generace přinese řadu inovací

V prosinci roku 2023 jsme navštívili prostory firmy Holík, která se mimo jiné věnuje vývoji a výrobě nejen hasičské zásahové obuvi. Naše návštěva přímo souvisela s blížícím se nástupem už třetí generace obuvi – tedy GIII – na trh.

Vývojem a změnami prošla především horní část nově připravované boty, výrazné snížení hmotnosti přineslo použití materiálu Nomex nebo PBI pod boční zip či tkaničky. Výroba obuvi značky Holík zahrnuje vysoký podíl ruční práce.

Filozofií firmy Holík je uvažovat o nositeli obuvi jako o běžném uživateli – bez ohledu na odvětví se musí v botě každý cítit komfortně. Vývojáři tak sesbírali data o nohách hasičů napříč Evropou a vyrobili co nejuniverzálnější kopyto tak, aby splňovalo fyziologii nohy – to využili už u generace GII.

Specifikem obuvi pro hasiče jsou však samozřejmě požadavky na jejich odolnost a požadované normy.

Obuv firmy Holík se vyznačuje vysokým „dropem“ – tedy jakýmsi ohybem špičky nahoru a následnou mezerou mezi špičkou boty a zemí. Cílem je co nejméně namáhat podešev, useň i samotného hasiče v rámci jakéhokoli pohybu.

Přečtěte siHolík představuje svou zásahovou obuv generace GII, je postavena na zcela novém kopytě

Holík se u generace GIII posunul v oblasti materiálového složení, jak jsme už zmínili výše. Použití textilu – ať už Nomex či PBI – výrazně zlepšilo jak flexibilitu obuvi, tak prodyšnost a v neposlední řadě hmotnost. Samozřejmě lze použít i barvu černou, či tmavomodrou – záleží čistě na volbě zákazníků. Úspora na váze u třetí generace činí 20 až 25 %.

Hydrofobní useň je následně použita na všech exponovaných místech. Specifickým místem je například nárt. Aby bota od Holíka správně seděla, dodává výrobce několik typů vnitřních stélek, které pomáhají přizpůsobit obuv různým výškám nártů a šířkám chodidel.

Základem boty je pryžová podešev. Holík v ní u třetí generace boty používá kevlarovou planžetu, do dalších modelů v budoucnu využije dokonce nejmodernější vysokomolekulárního polyetylénového vlákna. To je extrémně odolný a lehký materiál, i zde pak dojde k úspoře na hmotnosti.

Tužinky – tedy ochrana špičky obuvi – jsou zde kompozitové, respektive u Holíka s kompozitovým jádrem a aramidovým potahem. Tužinka tak nepřenáší chlad na chodidlo a na rozdíl od oceli má po kolapsu snahu vrátit se do původního tvaru.

Třetí generaci obuvi bude Holík vyrábět i v menší výšce, bude se tak hodit například pro strojníky, vyšetřovatele a další hasiče, kteří u zásahu nepotřebují vysokou obuv.

Nové špice budou k samotné nosné usni lepené a navíc i zajištěny šitím. Probíhá taktéž vývoj vicebarevne gumové špice, která zatraktivni celkový design obuvi.

V oblasti zapínání obuvi zůstává Holík u varianty ověřené v druhé generaci – bude se tedy jednat o kombinaci tkaniček v přední části a zipu na boční straně boty. Oka pro tkaničky jsou u nártu a v horní části vybavena jakýmisi zacvakávacími „brzdami“, které drží šněrovadlo tak, jak si je uživatel nastaví.

Třetí generace zásahové obuvi pro hasiče od firmy Holík dorazí na trh v prvním kvartálu roku 2024, hasiči se tak mohou těšit na inovace vycházející v mnoha případech právě ze zpětné vazby přímo z terénu.

Sdílet