Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Případ požáru v brněnské Plotní ulici byl uzavřen, ve věci nešlo o podezření z trestného činu

Brněnští kriminalisté po více než půlročním prověřování odložili případ požáru v Plotní ulici. Věc byla prověřována jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Podle výsledků znaleckého posudku zemřelo šest mužů a dvě ženy následkem udušení zplodinami hoření.

Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem se kriminalisté zaměřili především na zjištění příčin požáru. Od začátku byly stanoveny 4 vyšetřovací verze: technická závada, úmyslné jednání, nedbalostní jednání a nešťastná náhoda.

Přečtěte siHasiči zasahovali u požáru unimobuněk v Brně v ulici Plotní, zemřelo osm lidí

Technická závada byla vyloučena, objekt byl odpojený od všech inženýrských sítí a rovněž se v místě nenacházely žádné elektrické spotřebiče či zdroje energie, které by mohly iniciovat požár.

Během prověřování možného úmyslného jednání bylo vyslechnuto velké množství svědků, byly analyzovány kamerové záznamy z okolí místa činu. Nebyla však zjištěna žádná indicie, která by verzi úmyslného zapálení podpořila. Místo bezprostředně po tragédii prohledali kynologové se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání akcelerantů hoření, a to s negativním výsledkem.

Nedbalostní jednání ze strany osoby, která by procházela kolem a například odhodila nedopalek cigarety, vyloučily kamerové záznamy a výpovědi svědků. Vzhledem k tomu, že některé oběti byly v době úmrtí pod vlivem alkoholu, je možné, že mohlo dojít také k jeho rozlití a následnému vznícení. Velmi pravděpodobnou verzí je pak i zahoření odpadu od nedopalku cigarety uvnitř objektu. Dle výpovědí osob, které v objektu v minulosti také přebývaly, se tam běžně svítilo svíčkami, tedy otevřeným ohněm. Prostory byly odděleny závěsy, stačilo pak tedy např. pouhé zakopnutí a mohlo dojít k zahoření závěsů.

Nelze však ani vyloučit, že by k takovému zahoření mohlo dojít i běžným venkovním průvanem. Požár tak mohl vzniknout i nešťastnou náhodou, což je tedy verze nejpravděpodob­nější.

Nedílnou součástí prověřování byla také náročná práce na ztotožnění zemřelých osob, které se povedlo u sedmi z nich, na zjištění totožnosti posledního muže se nadále pracuje. Vzhledem k tomu, že nejde hodnověrně potvrdit ani jakékoliv nedbalostní jednání cizí osoby, nejde ve věci o podezření z trestného činu a věc byla proto takto odložena.

mjr. Pavel Šváb
Policie ČR
Sdílet