Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Generální ředitel hasičů Vlček v novoročním poselství děkuje všem za nasazení a profesionalitu

Vážené hasičky a hasiči, kolegyně a kolegové, rok 2023 je na konci a všichni dobře víme, že jeho závěr nebyl nijak veselý. Po tragické události na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy následovaly nejrušnější Vánoce nejen v novodobé historii Hasičského záchranného sboru ČR, ale hasičů vůbec.

Přesto se domnívám, že je důležité najít si čas, ohlédnout se a připomenout si i pár důležitých okamžiků, kterými jsme v roce 2023 prošli.

Především bych Vám všem chtěl vyjádřit své hluboké díky za neúnavné nasazení v právě končícím roce. Vaše odhodlání, profesionalita a obětavost jsou příkladem pro všechny občany.

Výjimečně si cením toho, jak se podařilo zvládnout nejen konec roku s rychlým příchodem zimy a následnými lokálními povodněmi, ale také jak jsme o několik měsíců dříve reprezentovali naši zemi při mezinárodních misích, zejména po zemětřesení v Turecku a při likvidaci rozsáhlých lesních požárů v Řecku.

Působení hasičů a záchranářů při těchto mimořádných situacích bylo nejen ukázkou profesionality, ale také lidskosti a sounáležitosti. Ukázali jsme, že se na nás ostatní evropské státy mohou v těchto kritických chvílích spolehnout.

Přečtěte siNejzajímavější zásahy roku 2023 pohledem webu POŽÁRY.cz

Je důležité si uvědomit, že ačkoli konkrétní jednotky byly v zahraničí, naše úspěchy byly výsledkem práce celého týmu. Mnozí z Vás pracovali v zázemí, poskytovali nezbytnou podporu z České republiky nebo zastupovali kolegy zasahující v zahraničí. Mějte proto na paměti, že každý z Vás, ať už přímo na místě, nebo i v týlu v České republice, přispěl k tomuto úspěchu.

I v rámci České republiky nás v roce 2023 čekaly nejedny perné chvíle, a to ať již při řešení lesních požárů, požárů v otevřeném prostředí, jakož i průmyslových a skladovacích objektů. Nemluvě o množství zásahů u dopravních nehod, technických událostí a při jiných případech, kdy byli lidé ohroženi na životech, zdraví, či kdy se toto ohrožení týkalo i zvířat, resp. životního prostředí.

Je důležité, že se umíme a musíme poučit z řešení těchto mimořádných událostí, a to nejen v oblasti zásahové činnosti, ale i prevence.

Bohužel i v letošním roce jsme přišli o jednoho svého kolegu, hasiče pprap. Zdeňka Hejduka z Kolína, který tragicky zahynul při jízdě k zásahu. Čest jeho památce!

Jako hasiči máme velkou podporu a důvěru veřejnosti, avšak nesmíme usnout na vavřínech. Nedávné události ukázaly, že můžeme čelit výzvám, které přesahují naše dosavadní zkušenosti. Nicméně jsem pevně přesvědčen, že společně i tyto výzvy zvládneme.

Chci také zdůraznit, že si velmi cením toho, jak si udržujete své zdraví a dbáte o psychickou pohodu. Jsme nejen hasiči, ale i lidé, kteří také potřebují podporu a pochopení. Proto děkuji i Vašim rodinám a blízkým, kteří stojí za Vámi a umožňují Vám být každý den hrdiny.

Do nového roku Vám přeji pevné zdraví, spokojenost a bezpečí. Ať jsou Vaše kroky vždy vedeny odvahou a profesionalitou, které jsou pro Vás tak přirozené, a ať stále platí pravidlo šťastného návratu.

S úctou a s díky

genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA
generální ředitel HZS ČR
Sdílet