Neděle 12. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tradiční slavnostní zahájení roku 2024 se uskutečnilo na centrální hasičské stanici ve Zlíně

V prostorách centrální stanice Zlín se tak uskutečnilo tradiční slavnostní zahájení nového roku, při kterém se sešli příslušníci a zaměstnanci krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje spolu s příslušníky centrální hasičské stanice Zlín. Společně tak i s hosty zahájili rok 2024. Hostem této tradiční události byl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a starosta krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Vlastimil Nevařil.

Hosté ve svých projevech ocenili práci profesionálních hasičů při zdolávání mimořádných událostí na území našeho kraje v předešlém roce, vyzdvihli jejich vysokou a profesionální úroveň. Do nadcházejícího roku jim popřáli pevné zdraví a mnoho úspěchů v osobním i pracovním životě.

Za vedení Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se k přání připojil krajský ředitel plk. Ing. Vít Rušar. Ve svém projevu shrnul předchozí rok. Zmínil dlouhodobě rostoucí počet událostí i nárůst početních stavů příslušníků.

Připomněl pořízení nové techniky, stavby nových stanic a vybavení stávajících stanic v kraji, nejtěžší a nejdelší zásahy roku 2023. Taktéž poděkoval hejtmanovi Zlínského kraje za finanční dotace k nákupu věcných prostředků ke zlepšení akceschopnosti Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Na závěr poděkoval všem příslušníkům a zaměstnancům za dosavadní práci a popřál jim krásný nový rok.

Při slavnostním zahájení roku předal ředitel plk. Ing. Vít Rušar medaile dvěma příslušníkům HZS Zlínského kraje.

Prvním oceněným, a to za věrnost III. stupně byl nprap. Jan Soukup – ÚO Zlín, centrální hasičská stanice Zlín – Příslušníkem Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje je od konce roku 2006, kdy byl přijat na hasičskou stanici ve Zlíně.

Působil na pozici hasič, hasič – strojní služby, hasič – technik chemické služby a v současné době vykonává funkci velitele družstva. Taktéž je dlouholetým členem lezeckého družstva a disponuje celou řadou odborností a specializací.


Druhým oceněným, tentokrát za věrnost II. stupně byl kpt. Ing. Petr Materna – Krajské ředitelství HZS Zlínského kaje, oddělení IZS a služeb – Svou hasičskou kariéru započal v roce 2002. Působil v Moravskoslezském a Plzeňském kraji. Od roku 2005 slouží u HZS Zlínského kraje, kde si prošel postupně funkcemi referenta odborné přípravy, vedoucího oddělení IZS a řízení jednotek PO.

Nyní je na pozici metodik-koordinátor pro oblast IZS a jednotek požární ochrany. Svou odbornou kvalifikaci uplatňuje při provádění teoretické a praktické odborné přípravy a vedení dokumentace jednotek HZS kraje i jednotek SDH obcí či při realizaci dotací pro jednotky sborů dobrovolných hasičů.

HZS Zlínského kraje
Sdílet