Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Varnsdorfská Tatra 148 odjela k soukromému majiteli, „Babča“ u zásahu patřila k nejkrásnějším cisternám

„Kulatá“ Tatra 148 vždy patřila ke chloubě varnsdorfských hasičů. Každá voda ale nakonec steče dolů, doba se posunula, efektivita zásahů na severu Čech vyrostla do nebývalých výšin a tak milovaná „Babča“ opustila po 21 letech garážové stání v hasičárně a odjela k soukromému majiteli.

Vozidlo bylo vyrobeno v roce 1978 a již 27. února bylo uvedeno do provozu u Okresního veřejného požárního útvaru v Děčíně se státní poznávací značkou DC 55–95. V roce 2003 bylo zakoupeno městem Varnsdorf od HZS Děčín za 50.000 Kč.

Přestavba vozidla byla zahájena v říjnu 2005, na přelomu roku 2005/2006 proběhla ve firmě THT Polička montáž bočních a zadní rolety, montáž držáků dýchací techniky do kabiny a první etapa laminování nádrže.

Při těchto zásazích bylo po zahájení karosářských prací zjištěno, že vozidlo je celkově v horším stavu, a tak bylo po příjezdu z Poličky celé odstrojeno a byla svépomocí provedena GO nástavby a kabiny řidiče.

Tyto práce tehdy probíhaly pod vedením zástupce velitele JSDH Varnsdorf pana Milana Fialy, kterému tímto i po tolika uplynulých letech děkujeme. Následně byly dokončeny klempířské a karosářské práce, byla opravena elektroinstalace a další části.

Při přestavbě bylo maximálně dbáno na výsledný design vozidla s oblými tvary!

V roce 2006 dostalo vozidlo novou RZ: 3U0 8699.

V roce 2018 došlo při zásahu u hořící chatky vinou strojníka k poškození pravé zadní části, která byla v roce 2019 opravena v dílně HTS v Jirnách.

Následně byla opravena přídavná převodovka a vyměněno vodní čerpadlo (předchozí GO vodního čerpadla proběhla v červnu 2007 v Dubé). V roce 2023 bylo vozidlo uvedeno do původního stavu, ale v jednotce již nemělo využití.

V prosinci roku 2023 bylo vozidlo dáno do dražby firmě VEACOM a získalo nového majitele, který má zájem jej nechat v původním stavu se současnou imatrikulací (barevným provedením).

Babčo, děkujeme!

Hasiči Varnsdorf
Sdílet