Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení hasičů a armády

Dne 9. 9. 2004 v 09.00 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení složek IZS a AČR v Uherském Hradišti.

Při cvičení byl simulován výbuch plynu v jedné z přízemních budov v areálu bývalých kasáren v Uh. Hradišti. Při výbuchu a následném požáru bylo zraněno a zavaleno více jak dvacet osob. Na místo okamžitě vyjely základní složky IZS z Uh. Hradiště a širokého okolí. Začala blesková akce na záchranu zraněných osob a jejich vyproštění. Na místo byla povolána speciální jednotka záchranářů SAR HZS z Prahy a speciální záchranářský kynologický tým ze Zlínského kraje se psy na vyhledávání zraněných pod troskami.

Do akce se postupně zapojil Český červený kříž, Armáda České republiky a další specialisté. Celá záchranná akce trvala hodinu a postupně bylo identifikováno dvacet osob. Čtyři osoby utrpěly smrtelné zranění, deset bylo zraněno těžce a šest lehce.

Při tomto cvičení byla vůbec poprvé v praxi zkoušena technická novinka, kterou byl obrazový přenos do operačního střediska HZS Zlínského kraje, do řídící místnosti krizového štábu města a také do tiskového střediska novinářů. Tato novinka je velmi významná pro rozhodování, protože řídící důstojníci mají jasný a aktuální přehled o dění na místě události a mohou operativně rozhodovat. Pro novináře jsou tak přenášeny aktuální záběry z místa v situacích, kdy se jedná o uzavřenou zónu, místo s únikem chemické látky nebo radioaktivity a přítomností novinářů by bylo ohroženo jejich zdraví.

Cvičení ukázalo reálné možnosti zásahu složek IZS u tohoto typu mimořádné události. Samotné vyhodnocení akce proběhne v následujících týdnech a bude také vytvořen výukový materiál pro zasahující hasiče. Z podobných cvičení čerpáme mnohé nové zkušenosti, které jsou následně aplikovány do praxe k vytvoření co nejúčinnějších a nejefektivnějších zákroků. Celé cvičení bylo sledováno týmem odborníků, kteří se budou podílet na vyhodnocení akce.

rozsah nasazení sil a prostředků:

HZS Uh. Hradiště
CAS25, CAS32, dopravní automobil

HZS Uh. Brod
CAS25

SDH Kunovice
CAS25

HZS Zlín
AV14

HZS Praha – SAR
Transporter

ZZS
sanitky

PČR
osobní automobily

Městská policie
osobní automobily

kynologové
osobní automobily

AČR
6× speciální technika

HZS Zlínského kraje
psycholog
tiskový mluvčí

a samozřejmě také dvacet figurantů – posluchači Střední zdravotnické školy Uh. Hradiště a posluchači Střední policejní školy Holešov
Sdílet