Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v České vsi likvidují únik kyseliny sírové, zasahují v protichemických oděvech

U netradičního zásahu již několik hodin zasahují profesionální i dobrovolní hasiči na Jesenicku. V jedné z průmyslových části v České Vsi došlo při čerpání nebezpečné látky, přesněji kyseliny sírové, k poruše dopravního vedení (sacího potrubí).

Následně z cisterny uniklo zhruba 1000 litrů do záchytného nádoby. Z důvodu velmi nebezpečné látky je celý zásah prováděn s důrazem na bezpečnost v protichemických ochranných oblecích.

Hasiči na místě provedli vymezení bezpečných a nebezpečných zón, připravili kompletní dekontaminaci, zajištění prostředků a stanovili dílčí části s důrazem na odčerpání kyseliny se záchytného místa.

V důsledku této havárie došlo k částečnému úniku do odtoku vedoucí do řeky Bělá. Hasiči po směru provedli několikanásobná měření s vyloučením možného vlivu na úhyn ryb v toku. O situaci informovali rovněž protistranu na hranici s Polskem.

V místě postižení je prováděn kontinuální dohled nad koncentrací. V průběhu zásahu došlo k lehkému zranění hasiče, pro potvrzení neakutního stavu a vyloučení nutnosti navazující nemocniční péče na místo dorazila posádka ZZS.

HZS Olomouckého kraje
Sdílet