Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili zásah v novém parkovacím domě v Českých Budějovicích, objekt je vybaven speciálními kotevními body

Již tento týden se v Českých Budějovicích u sportovní haly otevřou pro veřejnost nové garáže. Zda a jakým způsobem bychom zde zasahovali u případného požáru auta, si procvičily všechny tři směny profesionálních hasičů stanic České Budějovice a Suché Vrbné a také kolegové z podnikové jednotky SŽ České Budějovice.

Vyzkoušeli jsme si věcné prostředky a vybavení, které u požáru v podobných objektech používáme. Jedná se především o tzv. vozíčky, jež instalujeme pod kola nepojízdného auta. Dále pak využijeme znalosti lanové techniky a navijáky na zásahových vozidlech, pomocí kterých spouštíme auto z garáží ven.

Velkou pomocí při zajištění a následném spouštění nepojízdného vozu jsou kotevní body, na které bylo myšleno již v při projektování a stavbě nového parkovacího domu. Umožňují nám bezpečné korigování pohybu auta na vozíčkách.

Součástí výcviku byla také kompletní prohlídka garáží a seznámení se s celým objektem. Abychom na případný zásah byli připraveni. Věříme však, že garáže budou obyvatelům nejen Českých Budějovic dobře sloužit a našich zásahů zde bude co nejméně.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet