Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U nočního požáru pily na Jablonecku zasahovalo 8 hasičských jednotek

V pondělí 22. ledna 2024 dvě minuty před 23. hodinou byla na Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje nahlášena událost – požár pily v Lučanech nad Nisou.

Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, na místo události vyjeli profesionální hasiči ze stanice Jablonec nad Nisou a ze stanice Tanvald. Po příjezdu na místo události byl požár v plném rozsahu, hasiči provedli průzkum místa zásahu a z objektu zachránili 4 zraněné osoby, z toho jednu úspěšně resuscitovali ještě před příjezdem Zdravotnické záchranné služby. Následně zraněné osoby předali do péče zdravotníků. Z objektu evakuovali dopravní prostředky, a to z části haly, která nebyla zasažená požárem. Nejen příjezd na místo události, ale i hasební zásah hasičům na místě komplikovala ledovka. Na místo byl proto povolán správce komunikace se sypačem. Nasazen byl také hasičský bezpilotní letoun.

V prvotní fázi zásahu se hasiči zaměřili na požární obranu objektu, poté přešli do požárního útoku, k likvidaci požáru postupně nasadili celkem sedm proudů. Doprava vody na požářiště byla zabezpečena dvojím způsobem – dálkově hadicovým vedením z tamějšího rybníka a kyvadlově ze skláren, a to pomocí cisteren. Požářiště bylo rozděleno na tři úseky, lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu krátce před čtvrt na tři ráno. Následně hasiči prováděli rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ohnisek. K monitorování požářiště z výšky byl na místo události povolán hasičský bezpilotní letoun – dron s termokamerou. Z důvodu dlouhého trvání zásahu bylo starostou obce Lučany nad Nisou zajištěno občerstvení pro zasahující hasiče. Nasazené síly a prostředky byly postupně redukovány. V úterý 23. ledna během dopoledních hodin na místě události probíhaly dohašovací práce, požár byl zcela zlikvidován kolem půl jedenácté.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Výše škody byla předběžně stanovena na 17 milionů korun, hodnoty uchráněné zásahem jednotek požární ochrany jsou odhadovány na zhruba 15 milionů korun.

HZS Libereckého kraje
Sdílet