Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ukončili likvidaci drůbeže a vajec na drůbeží farmě v Kosoříně, kde byl potvrzen virus ptačí chřipky

Během prvního dne se podařilo postupně odmontovat technologie z první a druhé haly a následně utěsnit první halu. V 10.52 hodin byla zaplynována oxidem uhličitým první hala z deseti.

Po působení smrtícího plynu došlo k jejímu odvětrání, a poté nastalo vyklízení prvního objektu. Zcela prázdný byl asi v 17. 45 hodin. Hasiči spolu se zaměstnanci firmy ještě večer vyklidili uhynulou drůbež z druhé haly.

Kadáverem byly naplněny tři kontejnery, které projely dekontaminačním stanovištěm, a ještě večer pokračovaly do kafilérie. Fyzicky i psychicky náročný zásah byl 1. února ukončen kolem 21. hodiny.

Pátek 2. února

V pátek 2. února v 6. hodin ráno se opět začali vystrojovat hasiči i zaměstnanci, aby mohli rozebrat technologie dalších hal. Ráno došlo k utěsnění třetí a čtvrté haly.

Vystrojená skupina začala umisťovat hadicové vedení pro vpouštění smrtícího plynu právě do těchto hal. V již vyprázdněných halách začíná desinfekce.

Jakmile budou zaplynované haly odvětrány, vyklidí se a kamiony s kontejnery plné kadáveru opět zamíří do kafilérie v Žichlínku.

Zlikvidovat se také musí asi 150 tisíc kusů vajec. Ta jsou umísťována do kontejneru a taktéž budou postupně převážena do kafilérie v Žichlínku.

Výskyt ptačí chřipky subtypu H5N1 ve velkochovu drůbeže u Chocně na Pardubicku si vyžádal povolání techniky jednotek Záchranného útvaru HZS ČR

Na řešení situace spojené s výskytem ptačí chřipky ve velkochovu drůbeže u Kosořína se od 31. ledna 2024 podílejí společně s jednotkami HZS Pardubického kraje a Krajskou veterinární správou SVS pro Pardubický kraj i síly a prostředky (SaP) Záchranného útvaru HZS ČR (ZÚ HZS ČR) z dislokace Hlučín a Jihlava.

Za záchranný útvar bylo na tyto činnosti nasazeno 15 příslušníků s 9 kusy techniky, z nichž stěžejní technikou jsou kontejnery dekontaminace osob (KDO), techniky (KDT) a odpadní jímka (KOJ).

V uplynulých letech zasahovaly jednotky ZÚ HZS ČR u těchto typů zásahů napříč celou republikou, přičemž největším a zároveň nejdéle trvajícím zásahem byla likvidace ohniska ptačí chřipky v Brodu nad Tichou na Tachovsku.

Sobota 3. února

Činnost hasičů na mimořádné události v Kosoříně ukončena. V 17 hodin proběhla poslední dekontaminace vozidla s kadavérem. Poté hasiči provedli plošnou dekontaminaci nebezpečné zóny, tedy zóny, kam směli v době zásahu jen v ochranných oděvech.

Všech 10 hal byl desinfikováno. Následně proběhla dekontaminace všech prostředků, které byly v této zóně použity. Musela se dekontaminovat jak technika, tak například všechny kabely, radiostanice, žebříky, rozdělovače a mnoho dalších věcí.

Hasiči začali balit materiál a během zítřka se přestěhují na další zasažené místo, kde začne likvidace dalšího chovu zasažené chřipkou v pondělí.

Místo zásahu bylo předáno v 18:30 a činnost štábu byla ukončena v 19:00. Zásah byl velice náročný jak na operativní řízení, tak pro samotné zasahující hasiče.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet