Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vláda České republiky navýšila téměř o 7 miliard korun rozpočet určený pro obnovu a doplnění vybavení profesionálních ha­sičů

Vláda na svém zasedání dne 31. ledna 2024 schválila navýšení objemu finančních prostředků určených na dotační program Ministerstva vnitra Rozvoj a obnova movitého majetku HZS.

Je to program, který zabezpečuje fungování Hasičského záchranného sboru ČR v oblasti materiálně technického vybavení a umožňuje především obnovu zastaralého majetku a doplnění chybějícího vybavení jednotek profesionálních hasičů.

Vláda na svém včerejším zasedání rozhodla o schválení aktualizace programového dokumentu „Rozvoj a obnova movitého majetku HZS“, původně připravovaného v roce 2019 na roky 2020 až 2025.

Původní materiál vycházel z v té době plánovaných objemů prostředků na nákupy a obměnu techniky. Následný vývoj, zejména v posledních letech, si vyžádal reakci na změny ve vybavení HZS ČR posílením vybavení movitým majetkem.

Včera schválený materiál je rámcový programový dokument, zachycující jednak již realizované prostředky na nákupy techniky HZS ČR od roku 2020 do roku 2023, a to včetně zapojených prostředků EU a dalších mimorozpočtových zdrojů, a dále zejména obsahuje i plánované potřeby pro roky 2024 a 2025.

Je však nutno upozornit, že tento materiál nepředstavuje v tuto chvíli žádné další finanční záruky vlády na navýšení finančních prostředků na nákupy techniky HZS ČR.

  • řekl nám k tiskové zprávě Vlády ČR mluvčí hasičů Jiří Fröhlich.

Oproti roku 2019, kdy byl spuštěn, dojde k téměř trojnásobnému navýšení peněz, které budou mít hasiči na modernizaci svého zázemí a vybavení k dispozici – z 3,725 miliardy na 10,83 miliardy ko­run.

Důvodem je jednak vysoká inflace v posledních letech, změna potřeb v oblasti techniky, která pomáhá při boji s mimořádnými událostmi, či rozvoj elektromobility.

K dispozici jsou i nové finanční zdroje, do programu byly například zařazeny projekty z IROP REACT EU v objemu zhruba dvou miliard korun.

Sdílet