Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra představil nová opatření pro případ hrozby, hasiči mají za úkol zajistit cell broadcast

Shrnutí situace a reakce státu na bezprecedentní událost na Filozofické fakultě. To obsahuje materiál, který 31. ledna 2024 na návrh ministra vnitra projednala Bezpečnostní rada státu. Jedná se o prvotní soubor konkrétních opatření, která lze přijmout k posílení bezpečnosti. Komplexní vyhodnocení včetně systémových úprav předloží resort vnitra vládě během letošního léta.

Materiál vypracovaný ve spolupráci s ministerstvy školství a zdravotnictví shrnuje aktuálně dostupné informace a představuje 33 opatření, která už na základě předběžného vyhodnocení plánují jednotlivé složky začít plnit nebo už plní. Jde o opatření na straně Ministerstva vnitra, policie, hasičů a ministerstev školství a zdravotnictví směřující k dalšímu zvýšení efektivity v současnosti již fungujícího systému.

Úkoly pro hasiče

  • Revize vybraných měkkých cílů se zpracovanou potřebnou digitální dokumentací, kterou bude reálné poskytnout pro zásah policie.
  • Zavedení systému cellbroadcast pro varování a informování obyvatelstva.
  • Aktualizace stávajících pravidel a cvičení pro obsluhu Center tísňové komunikace na lince 112 na základě zkušeností z mimořádné události.

Prvním opatřením by mohlo být prosté zpřístupnění dokumentace zdolávání požárů kolegům od policie. Ta se zpracovává pro objekty a prostory, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah nebo kde se provozují činnosti s vysokým požárním nebezpečím a v případě, že tak stanoví dokumentace požární ochrany zpracovaná na základě stanovení podmínek požární bezpečnosti i pro další provozované činnosti ze zvýšeným požárním nebezpečím.

Pro velkou řadu objektů jsou tak u hasičů připraveny půdorysné plány objektů se vstupy a riziky. Ty by mohly pomoci při plánování taktiky policistů.

Cell broadcast

Z pohledu špičkových odborníků s mezinárodními zkušenostmi nás významně zaujala technologie cell broadcast, kterou dobře známe právě ze zahraničí. V Česku využívaný systém varovných SMS má pro účely varování obyvatelstva z podstaty samotného systému řadu nevýhod.

Cell broadcast – tedy něco jako vysílání buňky – je způsob, jak v jeden okamžik odeslat zprávu na všechny aktivní mobilní telefony na konkrétním vysílači a to ne obyčejnou negarantovanou krátkou zprávou, ale přímo na displej mobilního telefonu. Naprostá většina současných přístrojů tento způsob podporuje.

Velmi podstatnou vlastností cell broadcastu je, že není ovlivněn provozem sítě, na rozdíl od SMS tak dorazí právě i v rizikových situacích bez ohledu na vytížení operátorů. Teoreticky dokáže oslovit miliony uživatelů v řádu sekund, zároveň se vyznačuje unikátním zvukem a využívá i vibrace.

Cell broadcast zároveň není snadné podvrhnout, na rozdíl od SMS ho mohou využívat jen autorizované osoby. Systém podporuje zprávy o délce až 1395 znaků v závislosti na kódování, může obsahovat odkazy na web a průběžně reagovat na aktualizace.

Současný stav varování

V Česku již několik let bezchybně funguje systém Výstražných SMS, který stát požadoval vybudovat pro krizové situace přibližně před 4 roky na základě požadavku EU.

Podle Jiřího Grunda, prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí, se však již více jak dva roky na straně státu řeší příprava prováděcí vyhlášky, která stále není hotová. Mimo jiné má řešit i způsob úhrad za využívání této služby tak, jak požaduje zákon.

Zřízení této služby stálo jen v investičních nákladech mobilní operátory desítky milionů korun. Cell broadcast pracuje na jiném principu a využívá jiné technologie než služba Výstražná SMS. Každá z těchto technologií určených pro varování obyvatel má své plusy a mínusy a její využití je vhodné pro různé typy situaci či incidentů.

Odborný seminář představí nové možnosti

Asociace provozovatelů mobilních sítí chce podle Grunda odstartovat odbornou debatu na téma dostupných metod výstražných hlášení prostřednictvím mobilních telefonů. Připravuje v tomto směru analýzu, která aktuálně dostupné technologie představí, popíše jejich fungování a účely použití. Přibližně na konci prvního kvartálu roku 2024 proběhne odborný seminář, na který budou pozvány všechny zainteresované subjekty, pro které je téma profesně zajímavé.

Implementace každé technologie znamená nutnost investic do infrastruktury. V případě Cell Broadcast půjde pravděpodobně o investici dvojího typu – jednak na straně složky IZS, která bude systém obsluhovat, tak současně na straně každého mobilního operátora. Ten bude muset vytvořit v každé mobilní síti propojovací body na tuto službu.

Vedle toho budou muset do hry vstoupit kromě operátorů a IZS i výrobci operačních systémů iOS a Android, aby využití této služby „odemkli“ pro Českou republiku.

V tuto chvíli jsou však podle Jiřího Grunda všichni na samém počátku debaty. Nejprve je třeba projít procesem pečlivé analýzy a zhodnocení přínosů již dnes implementovaných řešení a podívat se podrobně i na reálný potenciál přínosů možných inovací. V tomto směru již odborná debata se složkami IZS probíhá a bude i dále pokračovat.

Sdílet