Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záhadný výbuch v chatě ve Dvoře Králové vyřešil hasičský vyšetřovatel, událost nahlásila majitelka objektu

Ve středu v podvečer 31. ledna 2024 byli královédvorští hasiči povolání ke zjištěnému výbuchu trvale obývané zděné chaty ve Dvoře Králové nad Labem v ulici Krkonošská. Událost nahlásila majitelka objektu, která našla po příchodu domů zamčené vchodové dveře na zemi před objektem.

Průzkumem bylo zjištěno skutečně poškození objektu výbuchem, byly viditelné praskliny, uvnitř se nacházely další vyražené dveře, v koupelně bylo rozbité okno.

Zdroj výbuchu byl zjištěn právě v malé koupelně, na zemi byla nalezena roztržená nádoba spreje s voňavou náplní. Zároveň byly v jejím okolí zjištěny stopy hoření u přímotopného tělesa. Na místě spolupracoval vyšetřovatel HZS s Policií ČR, nakonec se z události vyklubal požár.

Vše vypadalo jako klasický fyzikální výbuch spreje, způsobený sálavým teplem přímotopu a následné odhoření materiálů na zemi koupelny (část kobercové předložky, ručník a toaletní papír). Ale vyšetřovatelům neunikne žádný detail. Při ohledání požářiště zjistili, že vše bylo naopak a výbuch nastal až působením drobného požáru ručníku, který byl zavěšen nad přímotopným tělesem. Po jeho sesunutí na tepelný zdroj (zapnutý na maximální stupeň) došlo ke vznícení a pádu na zem. Tam dokázal tepelně ovlivnit nádobu spreje až k jejímu fyzikálnímu výbuchu.

Po dohodě s majitelem jsou škody nulové, ale vyšetřovatelská zkušenost je k nezaplacení.

HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet