Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Skleném hasiči vyklízí haly s drůbeží nakaženou ptačí chřipkou, likvidují desítky tisíc kusů

Do Skleného na Svitavsku se v neděli 4. února z Kosořína doslova přestěhovalo veškeré vybavení, zázemí, dekontaminační a desinfekční zóny a nově i sanitární sprchy, aby bylo možné zlikvidovat další ohnisko ptačí chřipky H5N1. Usmrtit se musí 22 tisíc kusů drůbeže ze dvou hal.

Zásah ve Skleném začal v pondělí 5. února v 5. hodin ráno. Na místě zasahují profesionální hasiči z Pardubického kraje, hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučína a Jihlavy a dobrovolní hasiči z Jaroměřic, kteří se se stravovacím přívěsem starají o zasahující hasiče a vydávají jim teplé nápoje i stravu během zásahu.

Vytyčena byla nebezpečná zóna a připraveny všechny dekontaminační a desinfekční prostředky. Zaměstnanci farmy se vystrojí do jednorázových obleků a postupně živou drůbež vynesou do připravených kontejnerů, kde bude drůbež usmrcena v kontejnerech se smrtícím plynem oxidem uhličitým.

5. 2. 2024 17:30

Poté bude provedena desinfekce podestýlky. Aktivní musí být dezinfekce 24 hodin, a poté musí být vynesena z farmy.

Velmi náročnou práci provádějí od ranních hodin hasiči, veterináři a zaměstnanci farmy ve Skleném. Ze dvou hal vynášejí slepice nakažené virem ptačí chřipky H5N1. Pro představu – jedna slepice váží kolem 4 kg a pod rukama zasahujících tak až do vyprázdnění dvou hal musí projít 22 tisíc kusů drůbeže.

Hasiči, veterináři a zaměstnanci farmy se musí stále v pravidelných intervalech vystrojovat do jednorázových obleků a postupně živou drůbež vynášet do připravených kontejnerů, kde je drůbež usmrcena oxidem uhličitým.

Všichni zasahující se pohybují po celou dobu zásahu v nebezpečné zóně, samém ohnisku ptačí chřipky, a kromě ochranných obleků musí mít nasazen respirátor nebo masku s filtrem. Jakmile dokončí zásah v nebezpečné zóně musí zasahující projít dekontaminační sprchou, stejně tak technika, která odváží kadáver do kafilérie v Žichlínku, projíždí kompletně dekontaminační linkou.

Do této chvíle se podařilo vyprázdnit jednu halu. Dokončuje se vynášení drůbeže z druhé haly. Dle velitele zásahu by mohl být zásah k 20. hodině pro dnešní den ukončen.

Celkem bylo od rána do této chvíle (17.30 hodin) naplněno kadáverem 9 kontejnerů, které postupně zamířily do kafilérie. Na zásahu se podílí celkem 90 osob.

HZS Pardubického kraje
Sdílet