Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Moravskoslezského kraje cvičili záchranu osob z vody a pohyb na zamrzlých plochách

Vlivem nízkých teplot se vodní plochy měnily v zamrzlá kluziště a staly se tak vyhledávaným místem nejen pro bruslení, ale i pro další zimní sporty, v neposlední řadě se staly také výcvikovým pracovištěm hasičů. Ti na těchto plochách prováděli nácvik záchrany osob.

Hasiči, oblečeni do speciálních obleků pro práci na vodě, v ochranných přilbách a v záchranných vestách, nacvičovali především záchranu tonoucího, pod kterým se propadl led, ale nejen to. S využitím standartních technických prostředků, jakými jsou žebříky, plavidla, ledové bodce, lana, pak nacvičovali pohyb po ledu. Samotná záchrana tonoucího se nacvičovala jak s použitím technických prostředků, tak i bez nich, v tomto případě se kladl důraz na správné přiblížení k tonoucímu, jeho bezpečný úchop a následné vytažení z vody.

Nácvik byl prováděn i z hlediska potřeby vlastní sebezáchrany. Zde byl důraz kladen především na to, jak se bezpečně dostat zpět na zamrzlou hladinu i to, jakým způsobem se následně pohybovat, aby opět nedošlo k proboření.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet