Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahová obuv Rosenbauer B3 Cross potěší milovníky točícího kolečka, zapínají se systémem BOA

Když jsme představovali obuv Boros B4 od Rosenbauera, špičkové zásahové boty s unikátním zapínáním, bylo jasné, že mezi verzemi B1 a B4 něco chybí. V průběhu roku 2023 Rosenbauer řadu zacelil, představil boty B2 i B3 Cross.

Oboje boty jsme od společnosti Požární bezpečnost dostali k dlouhodobému testování, protáhli jsme je několika zásahy. Dnes představované „nízké“ boty Rosenbauer B3 Cross potěší všechny hasiče, kteří mají v soukromém životě rádi šněrovací systém BOA. A odpůrcům potvrdí, že měli pravdu.

Přečtěte siZásahová obuv Boros B4 od Rosenbauera oslní velmi jednoduchým zapínáním a rozepínáním

Zásahová obuv je certifikována podle normy EN 15090 F2A HI3 CI AN SRC, ochranu tak poskytuje stejnou, jako B4. Na první pohled je vidět, že boty jsou nižší – na výšku mají přibližně 23 centimetrů – i tak ale dostatečně ochrání kotník. Ruku v ruce s tím jde hmotnost, pár ve velikosti 43 váží 2,4 kilogramu. Vyráběny jsou ve velikostech 36 – 52.

Boty jsou vyrobeny z částečné lesklé prémiové býčí kůže, stříbrné reflexní proužky jsou od firmy 3M. Uvnitř nalezneme membránu SympaTex – molekuly vody tak jsou vylučovány ven, dovnitř ale voda nepronikne. Tradiční výhodou této membrány je to, že nemá póry – nehrozí tak ucpání krystalky soli nebo nečistotami.

Pata a špička jsou vyrobeny z TPU; termoplastický polyuretan je velmi odolný vůči chemii a i při nižších teplotách si zachovává pružnost. Vnitřek špičky je samozřejmě ocelový, dokonale tak uchrání prsty na nohou.

Obuv je antistatická, nechybí ani ochrana proti propíchnutí. Kotník navíc chrání speciální paměťová pěna, náraz z boku do nohy proto tolik neuškodí. Samozřejmostí je také podrážka od Michelinu, v botě je také štítek pro napsání jména.

Pojďme se ale vrátit k tomu nejvýraznějšímu – systému BOA. Pro Rosenbauera to není prvotina, toto zapínání měl už na botách TWISTER-cross. BOA funguje na bázi kolečka, kterým se utahuje nerezová ocelová struna, která vede po celé botě místo tkaniček. Po „odcvaknutí“ kolečka se lanko kompletně uvolní.

Výhodou pro někoho může být, že na utažení boty na noze stačí jedna ruka.

U verze B4 jsme vychválili jednoduché zapínání, B3 Cross je potřeba si na utahování kolečkem trochu zvyknout. Přináší to ale výhody – pokud utažení přeženeme, kolečkem se dá jednoduše povolit. Na verzi B4 malé povolení v podstatě neexistuje.

BOROS B3 Cross je dle Rosenbauera vhodný pro uživatele s rovnoměrnou anatomií, např. s úzkou přední částí chodidla, úzkým kotníkem a tenkým lýtkem nebo širokou přední částí chodidla, vysokým nártem a silným lýtkem, protože se šněruje rovnoměrně po celé botě.

Zásahovou obuv jsem testoval v průběhu uplynulých měsíců u několika zásahů, jako řídící důstojník i zastupující tiskový mluvčí. Boty jsou pocitově lehké, oproti haixům se lépe nazouvají přes nárt.

U utahování bot systémem BOA jsme si musel zvykat o trochu déle, než na zapínání zipem. Na druhou stranu lze utažení nohy lépe regulovat.

uvedl Jan Přerovský, donedávna velitel stanice, řídící důstojník a zastupující tiskový mluvčí v Libereckém kra­ji.

Michal Šafus
Sdílet