Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Devět jednotek zasahovalo u požáru linky na výrobu pelet v Halži na Tachovsku

Požár měl rychlý rozvoj vzhledem k všudypřítomnému dřevnímu prachu. Sálavým teplem se přenesl i na cca polovinu uskladněných pilin. Mimo to hořely i vrstvy prachu na střešních příhradových konstrukcích a shluky hořícího prachu padaly do dosud nezasažených pilin.

Sálavým teplem byl poškozen i místní kolový nakladač. Vrstvy dřevního prachu žhnuly v různých dalších přilehlých částech budovy. Kromě cca šesti proudů „C“ hasiči nasadili i Cobru a hasící hřeby. Plamenné hoření haldy pilin se nám podařilo rychle srazit.

Dále hasili samotnou linku a hlavně obsah zásobníku vyrobených pelet (menší silo uvnitř). V haldě pilin o objemu asi 60 metrů krychlových se nacházela skrytá žhnoucí ohniska.

Požár se díky dřevnímu prachu přenesl postupně i na uskladněnou štěpku, ve které skrytá ohniska požáru znesnadňovala zasahujícím jednotkám provádět dohašovací práce. K součinnosti JPO tak byla na vyžádání velitele zásahu vyslána technika záchranného útvaru z dislokace Zbiroh.

Konkrétně se jednalo o dva kolové nakladače, které byly po příjezdu na místo mimořádné události nasazeny na činnosti spojené s rozkrýváním požářiště a vyvážením zahořelých pilin. Zasahujícím hasičům tak bylo usnadněno provádět dohašovací práce jak zasaženého objektu tak ca 60 metrů krychlových zahořelé štěpky.

Požár se podařilo zlikvidovat zhruba po devíti hodinách od nahlášení. Škoda je předběžně odhadnuta na 700tis. Kč. Příčina požáru je v šetření.

Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Jana Urbancová
tisková mluvčí
ZÚ HZS ČR
Sdílet