Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Kostelce na Hané pořídili do vybavení automatický externí defibrilátor

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Kostelec na Hané získala do své výbavy automatický externí defibrilátor (AED) Lifepak 1000, s nákupem městu pomohla dotace.

Pořízení AED je přínosné globálně pro zvýšení akceschopnosti JSDH, zvýšení bezpečnosti a včasného poskytnutí specifické první pomoci při zásazích a v neposlední řadě rychlá dostupnost první pomoci a provedení včasné defibrilace u široké veřejnosti i v našem okolí.

Hlavním cílem projektu je administrativní implementace AED do systému integrovaného záchranného systému, využívání zařízení v případě náhlé zástavy oběhu a provedení včasné defibrilace a resuscitace u široké veřejnosti na základě vyžádání ze strany IZS nebo při zásazích jiného charakteru. Použití se předpokládá nejen v rámci katastru zřizovatele, ale i širšího zásahového obvodu.

Včasným použitím defibrilátoru výrazně roste šance na přežití pacienta. Hasiči zvolili tento typ AED, protože stejným zařízením je vybavena ZZS v Olomouckém kraji .

S novou technikou hasiči prošli školením jak ze strany ZZS, tak i HZS. AED rozšíří možnosti jednotky v poskytování předlékařské pomoci postiženým osobám – a to například během zásahů ještě před příjezdem ZZS. .

Sdílet