Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Táboře cvičili zásah na požár elektroauta Tesla v podzemních garážích obchodního centra

Cvičení proběhlo v prostorách podzemních garáží obchodního domu Dvořák v Táboře. Jako cíl velitelé stanovili jak lokalizaci a likvidaci „požáru“ elektroautomobilu, tak vyhledání a záchranu osoby – řidiče. Součástí výcviku bylo také praktické seznámení se s objektem garáží, s jeho členěním a využitím únikových cest pro hasební zásah.

Prioritou cvičení však bylo následné prověření postupů při vyproštění elektromobilu „poškozeného požárem“ z garáží ven na volné prostranství. Jednotka použila nově pořízené vybavení – sadu pro manipulaci s vozidly, tak zvané vozíčky. Obrovským benefitem byla možnost vyzkoušet si taktické postupy a vybavení přímo na elektromobilu, a to na elektromobilu značky Tesla X. Manipulace s tímto vozem je specifická především v jeho hmotnosti. Tesla X váží přibližně 2,5 tuny, což je výrazně víc, než jaká je hmotnost běžných osobních automobilů. Po instalaci vozíčků pod kola Teslu z garáží po šikmých plochách hasiči vytáhli velitelským automobilem Škoda Kodiaq. Na závěr cvičení se jednotka seznámila s konstrukcí, bezpečnostními prvky a nouzovými postupy elektromobilu Tesla X.

Děkujeme tímto obchodnímu domu Dvořák v Táboře, který nám umožnil ve svých podzemních garážích cvičení realizovat, a především děkujeme a vážíme si spolupráce s Asociací pro elektromobilitu ČR a Tesla owners. Díky nim jsme nyní dokonale připraveni zvládnout zásah i s takovými vozy, kterými vozy značky Tesla jsou.

Cenné rady a informace ohledně taktiky vyproštění a použití sady pro manipulaci s vozidly poskytl jejich tvůrce z HZS Olomouckého ppor Ing. Pavel Thin.

Sdílet