Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chorvatský výrobce Jelen Professional d.o.o. vstupuje na český trh se svou hasičskou zásahovou obuví podle normy EN 15090

V dnešní recenzi bychom vám rádi představili svěží novinku vstupující na český trh. Nám v ČR prozatím ne až tak známý, zato v Evropě velmi dobře etablovaný výrobce hasičské obuvi, společnost Jelen Professional d.o.o. a její model 7314–12350.

Jelen Professional d.o.o. se sídlem a výrobou ve městě Belica je společností s dlouholetou tradicí výroby obuvi, sahající až do roku 1948. Od té doby až do dnešních dní pokračuje ve svém poslání poskytovat produkty špičkové kvality, kdy kromě řady bezpečnostní EN ISO 20345 a pracovní EN ISO 20347 obuvi vyrábí a cíleně specializuje své vývojové i výrobní centrum na řady zásahové obuvi jako takové – tedy taktické EN ISO 20347, policejní EN ISO 20347 a hasičské EN 15090.

Aktuálně tak na český trh společnost začala dodávat svoji nejnovější, vlastním vývojovým oddělením navrženou, zásahovou obuv pro hasiče a to model označený jako 7314–12350.

Varianta 7314–12350 je z žebříčku celkem tří modelů obuvi kategorie EN 15090:2012 jak pro hasiče profesionály, tak pro sbory dobrovolných hasičů umístěna nejvýše. A o této první z nich si na našem serveru nyní něco málo řekneme.

Chorvatský výrobce Jelen Professional d.o.o. tímto modelem na trh uvedl inovativní a zcela novou hasičskou obuv, která přináší nejen vysokou úroveň ochrany a bezpečí, ale také uživatelský nadstandard v otázce komfortu a pohodlí.

Tato obuv 7314–12350 je svou konstrukcí zařazena do kategorie III., ochranná obuv pro hasiče, typ obuvi 2 – je určena pro veškeré hasičské práce a záchranné operace s ochranou chodidel proti proražení a ochranou prstů proti stlačení, bez ochrany proti chemickým rizikům. Při specifikaci F2A tak splňuje veškeré základní požadavky kategorie včetně antistatických vlastností.

Samozřejmě – jako všechny ostatní modely hasičské obuvi z portfolia výrobce Jelen Professional d.o.o. – byl i tento model 7314–12350 testován a certifikován v souladu s EN 15090:2012.

Konstrukce obuvi

Obuv vyniká špičkovou kvalitou materiálů a použitých komponent, stejně jako vyspělými technickými řešeními a oblíbenými systémy uzavírání. Je vyrobena z prémiových ohnivzdorných hovězinových usní, které poskytují výjimečnou ochranu před extrémními teplotami a ohněm.

Nadto je obuv vybavena voděodolnou a paropropustnou podšívkou s membránovou technologií, která nositeli zajišťuje s ohledem na okolní prostředí maximální možné pohodlí za většiny povětrnostních podmínek.

Součástí vnitřní výbavy obuvi je také vyjímatelná, anatomicky tvarovaná vkládací stélka s antibakteriální úpravou a praktickou možností jejího vyprání při teplotě 30 °C.

Podešev

Jedním z klíčových benefitů tohoto modelu 7314–12350 je unikátní kombinace vlastností podešve – a sice od celopryžového složení odolávajícího vysokým teplotám, přes vysoký koeficient přilnavosti proti nechtěnému uklouznutí až po odolnost vůči ropným derivátům.

Takto navržená použitá podešev umožňuje zasahujícím hasičům nejen pohybovat se a pracovat v extrémních podmínkách bez obav z popálení nebo poranění, ale také se plně soustředit na plnění nesnadných úkolů.

S ohledem na fyziologii pohybového aparátu, tato podešev vzájemně s vnitřním střihem obuvi podporuje přirozenou pohyblivost chodidla a to díky speciální 360° pružné zóně v patní části.

V dalších a dnes prakticky samozřejmých otázkách bezpečnosti tento model pochopitelně také nezklame. Model 7314–12350 má zabudovanou bezpečnostní tužinku v oblasti prstních kloubů odolávající nárazu 200 J nebo stlačení až 15 000 N, stejně jako antiperforační planžetu ve spodkové části obuvi s odolností proti síle průrazu 1 100 N.

Navíc tento model disponuje unikátním systémem nazvaným „ankle protection“, jehož primární úlohou je ochrana oblastí kolem kotníku, což ještě rozšiřuje už tak komplexní ochranu chodidel z hlediska možných nárazů.

Odolnost proti teplu a chladu

Nejen běžně plněnými a zavedenými standardy, ale také dalšími benefity této hasičské obuvi jsou parametry jako HI3, což je izolace proti teplu úrovně 3, stejně jako benefit v podobě „cold insulation“, který přináší izolaci spodkové části obuvi proti chladu.

Co se odolnosti vůči plameni týká, pak doba hoření a doutnání je 0 vteřin – tedy žádné tavení, pálení a praskliny na vrchových materiálech, praskliny na podešvi a ani oddělování svrchového materiálu od podešve nejsou přípustná.

Všechny tyto vyjmenované benefity a vlastnosti dělají z hasičského modelu 7314–12350 naprosto spolehlivého „parťáka“ při jakýchkoliv zásahových operacích. S ohledem na sortiment velikostí od 35 po 50 FR se dá předpokládat, že po této modelové řadě sáhnou nejen mužské posádky, ale také ženské publikum, přinejmenším v rámci vývoje u Jelen Professional d.o.o., rozhodně nezůstávalo stranou.

O společnosti Jelen Professional

Co se společnosti Jelen Professional d.o.o. týká, její dlouhodobou strategií je expanze na zahraniční trhy a právě ten český je pro ni mimořádně důležitý. Důležitým faktorem také je, že se společnost neustále věnuje zlepšování svých produktů a to především proto, že chce být první volbou pro hasiče profesionály i pro hasiče dobrovolné v segmentu, ve kterém je nejsilnější – v zásahové hasičské obuvi.

Kromě zaměření se na výrobu špičkových produktů dbá Jelen Professional d.o.o. také na udržitelnost a společenskou odpovědnost. Výrobní procesy které podléhají přísné kontrole musí v každém svém kroku plnit nejvyšší standardy ekologických norem, což ostatně dokládají také certifikáty ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015 zaručující kvalitu systému řízení a ochranu životního prostředí při výrobě.

Jelen Professional d.o.o. jako přední výrobce hasičské obuvi v Evropě spojuje tradici, řemeslo, kvalitu a inovace v jeden celek. Jejich oddanost pro výrobu špičkových produktů z nich činí klíčového hráče v průmyslu hasičského vybavení a hasiči se tak po celém světě mohou spolehnout na Jelen Professional d.o.o. jako na partnera, který jim poskytne spolehlivou ochranu a podporu v náročných situacích.

Závěrem naší recenze pro zájemce o tuto obuv dodejme, že chorvatskou společnost Jelen Professional d.o.o., její prodejní aktivity, péči o zákazníky a ukázky obuvi pro celý český trh zaštiťuje pan Zbyněk Buchtik. Ten je mimo jiné sám od obuvnického řemesla – ve svém profesním životě věnuje veškerou energii výhradně obuvi s cílenou specializací se na obuv profesní a také na její vývoj samotný.

Nejen v případě zájmu o tuto zásahovou obuv, ale také v případě, že si přejete rozšířit obzor a dozvědět se mnohem víc o tom, jak samotný návrh a výroba takové obuvi vypadá, můžete se na pana Buchtíka obrátit na telefonním čísle 605 113 876, případně na emailu info@jelenprofessional.cz.

Model 7314–12350 výrobce na český trh dodává za cenu 5 990 korun včetně DPH, což ve srovnání se zavedenými konkurenčními značkami představuje velmi atraktivní variantu ve srovnání poměru cena/výkon.

Sdílet