Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škodu za 5 milionů korun způsobil požár rodinného domu v Lipově, hasiči zachránili jednu osobu

V neděli ráno v 6:37 operační středisko obdrželo hovor o požáru střechy rodinného domu v obci Lipov. Během několika minut se na místě události objevila první místní jednotka.

Požár byl rychle kvalifikován jako závažný, což vedlo k okamžitému vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Do akce se zapojilo celkem 12 jednotek hasičů, z toho 7 dobrovolných a 5 profesionálních, včetně podpory ze Zlínského kraje. Při příjezdu na místo události bylo zjištěno, že požár postihl celou střechu a velkou část rodinného domu.

Jedna osoba byla úspěšně zachráněna a předána do péče zdravotnické záchranné služby. Hasiči použili celkem 5 proudů vody k potlačení plamenů. S pomocí automobilového žebříku bylo hašeno i v horních patrech domu, což představovalo efektivnější hašení z hlediska bezpečnosti zasahujících a stavu konstrukce domu.

Lokalizace požáru byla nahlášena v 7:39. Velitel zásahu rozhodl o povolání statika, který měl prověřit celkový stav budovy. Na místo byl vyslán i speciální protiplyný vůz s dostatečným zásobením dýchací techniky pro hasiče. Během zásahu byl také vytáhnut osobní automobil, který se nacházel v garáži domu. Celkový rozsah požáru byl odhadnut na zhruba 200 metrů čtverečních. Budova měla dvě nadzemní podlaží. Likvidace požáru byla ohlášena velitelem zásahu v 11:10.

Příčina požáru je stále předmětem vyšetřování, a vyšetřovatel pracuje s dvěma verzemi – nedbalostí nebo technickou závadou. Předběžná škoda je v současnosti v šetření, ale očekává se, že dosáhne minimálně 5 milionů korun. Uchráněný majetek, který se podařilo zachránit, je předběžně odhadován na hodnotu 3 miliony korun.

Místo události bude dále kontrolovat místní dobrovolná jednotka z Lipova, aby se zajistilo, že není ohrožena žádná další nebezpečí a aby se předešlo možnému obnovení ohniska požáru.

HZS Jihomoravského kraje
Sdílet