Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm hořela skladovací hala, vyhlášen byl třetí stupeň poplachu

Požár střechy průmyslové haly ve Frenštátě pod Radhoštěm likvidovalo, v pondělí 11. 3. 2024, 21 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

Informační středisko hasičů přijalo informaci o požáru v 7:44 hod., na místo události postupně vyrazily jak profesionální, tak dobrovolné jednotky hasičů. Hustý černý kouř, který doprovázel požár, byl vidět již z dalekého okolí.

Hasiči ihned po příjezdu na místo události začali boj s plameny. Byly zřízeny tři bojové úseky, hasební práce byly vedeny z vnější strany budovy, a to jak ze země, tak za pomocí výškové techniky. Do zásahu byla povolána i chemická laboratoř z Frenštátu pod Radhoštěm, aby zajistila monitorování ovzduší. Během měření nebyly zjištěny žádné hodnoty nebezpečných látek v ovzduší, obyvatelům v okolí však bylo doporučeno nevětrat.

Z důvodu zřícení plechové střechy byl na místo události povolán nejen nezávislý statik, ale i rekognoskační skupina Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky s dislokací v Hlučíně, na základě jejíhož posouzení bylo následně do zásahu povoláno i pásové rypadlo CAT 329, které bude provádět rozebírání konstrukcí a tím umožní dohašování skrytých ohnisek požáru. Samotný požár se hasičům podařilo lokalizovat během čtyř hodin, jeho likvidace stále trvá.

Přesná příčina vzniku požáru, stejně tak jako výše škody bude předmětem šetření.

18:00

Hasiči pokračují v odstraňování prohořelých částí krytin a konstrukcí z požářiště, včetně rozebírání torz několika skladovacích hal. Předpokládaná doba nasazení této techniky je minimálně v řádu několika následujících ho­din.

19:00

Na místě je momentálně 16 dobrovolných a 6 profesionálních jednotek hasičů včetně jednotky hasičů Záchranného útvaru HZS ČR. Ta pomocí pásového rypadla provádí především odstraňování části krytin a konstrukcí požářiště. Jeho nasazení se předpokládá do dnešní 22. hodiny.

Na místo události byl povolán i osvětlovací přívěs z centrální hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu. Jednotky požární ochrany by se v průběhu večera měly redukovat a stupeň požárního poplachu by měl být snížen na II.

Hasební práce tak budou pokračovat i během noci na zítřek. Zítra by pak měly být započaty vyšetřovací práce jak ze strany HZS MSK, tak i Policie ČR.

12. března 2024 07:00

Od 7 hodin ráno byla technika Záchranného útvaru opět nasazena na činnosti spojené s postupným odkrýváním skrytých ohnisek požáru. Vzhledem k rozsahu zasažených objektů lze předpokládat potřebu nasazení v průběhu celého dne.

Předběžná škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 80 milionů korun. Příčina vzniku je předmětem šetření.

17:00

Hasiči v průběhu dneška hledali skrytá ohniska požáru, které postupně hasili. Během odpoledne byl snížen stupeň požárního poplachu na I. V současné době zůstávají na místě tři jednotky hasičů.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Jana Urbancová
tisková mluvčí
ZÚ HZS ČR
Sdílet