Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pardubičtí hasiči obnoví velitelsko-spojový automobil, modernizovaný vůz poveze například i Starlink

Současná podoba velitelsko-spojového vozu ve výbavě Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje je zastaralá a nevyhovuje dynamickému rozmachu technologií a moderní době. V našich službách je již od roku 2012.

Nový automobil bude vycházet z již ověřené koncepce a budou zde využity nejnovější technologie pro podporu a koordinaci mimořádných událostí většího rozsahu., hasičům na něj přispěje Pardubický kraj i Statutární město Pardubice.

Mezi techniku dodanou z Integrovaných operačních programů Evropské unie patřily i velitelsko-spojové automobily na podvozku Ford Transit.

Přečtěte siVelitelsko-spojový automobil Ford Transit rozšířil díky programům Evropské unie vybavení HZS krajů

Jedná se o vozidlo určené jako mobilní pracoviště velitele zásahu jednotek požární ochrany s vybavením pro přenos informací prostřednictvím datové sítě s operačním střediskem a se složkami IZS. Vůz je určen pro dvoučlennou posádku, další sedadla jsou pak určena pro spojaře.

Velitelsko-spojový vůz v Pardubickém kraji pomáhá na výzvy Policie České republiky při pátracích akcích a vyhledávání osob. Jeho potřeba je neocenitelná také v případě velkých požárů, dopravních nehod, povodní, nebo při technických zásazích většího rozsahu. Výjezdy vozidla jsou i v rámci mezikrajské pomoci. Velitelsko-spojový vůz zasahoval například u největšího požáru novodobé historie České republiky na území Národního parku České Švýcarsko, nebo na jižní Moravě při likvidaci škod vzniklých následkem ničivého tornáda.

V nové podobě bude vozidlo rozšířeno pracoviště spojaře a mobilního stanoviště operačního střediska. Z tohoto stanoviště bude operační důstojník přímo z místa vysílat síly a prostředky k mimořádné události, aniž by zatěžoval provoz Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje.

Dalším základním aspektem vozidla jsou potřeby zabezpečení pokrytí místa zásahu radiovou a datovou sítí. Zastaralé satelitní připojení nahradí nová orbitální technologie od firmy Starlink. To je důležité zejména pro práci štábu velitele zásahu, kde bude zabezpečeno plnohodnotné hlasové i datové připojení, naprosto nezávislé na místním pokrytí mobilních operátorů.

Zabezpečení „Dronové služby“ bude s novým vozidlem efektivnější. Již nyní jsme schopni poskytovat podporu pro práci v extrémním prostředí s možností zoomu nebo termokamery. S novým vozidlem bude uzpůsobeno pracoviště pro jeho práci. Operátor tak bude moci přenášet živý obraz veliteli zásahu a poskytnout mu pohled na událost z jiné perspektivy.

V přenášeném obrazu je možné zobrazovat také mapové podklady, pozice techniky a další potřebné informace.

Standardem bude vybavení geolokační službou s možností monitoringu jednotek požární ochrany a dalších složek IZS při společné události.

Sdílet