Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jeden člověk byl zraněn při požáru chaty v Dolní Lomné, přiletěl pro něj vrtulník

Požár chaty v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku likvidovaly čtyři jednotky hasičů,
 na místě události zasahoval i vrtulník Letecké záchranné služby.

Informační středisko hasičů přijalo informaci o požáru ve čtvrtek
14. 3. 2024 ve 2:22 hod. a na místo události vyslalo nejen profesionální jednotku hasičů ze stanice v Třinci, ale také tři dobrovolné jednotky z obcí Jablunkov,
Mosty u Jablunkova a Dolní Lomná.

Již při příjezdu první jednotky k místu události bylo vidět, že je chata požárem zcela zasažena. Hasiči v dýchací technice za pomocí tří vodních proudů začali boj s požárem. Ten se jim podařilo lokalizovat během padesáti minut, další pět hodin zabrala jeho samotná likvidace.

Devětašedesátiletá žena byla při vědomí, během požáru však utrpěla vícečetné popáleniny II. stupně v oblasti hlavy, trupu a končetin. Její stav se jevil jako vážný. Týmy ZZS zajistily prvotní odborné ošetření – krytí popálených ploch, zajištění žilního vstupu a zahájily podávání farmak, také kyslíku. Poté byla pacienta připravena k transportu a letečtí záchranáři zajistili její přepravu do ostravského popáleninového centra.

řekl nám k události mluvčí zdravotníků Humpl.

Při ní museli hasiči rozebírat štít a hledat skrytá ohniska požáru. V objektu se nacházely rovněž dvě propanbutanové lahve, které museli hasiči vynést. Na místo události byly povoláni rovněž pracovníci rozvodných závodů, aby provedli odpojení chaty od elektrické energie.

Škoda způsobena požárem byla vyčíslena na 900 tisíc korun, příčina vzniku je v šetření. Během požáru došlo ke zranění jedné osoby, ta byla do nemocnice transportována Leteckou záchrannou službou.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet