Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Huggy Puppy je nový prostředek pro intervenci dětí u Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje

Huggy Puppy neboli objímání plyšové hračky je nyní další z metod, kterou do psychosociální pomoci zařadil rovněž Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje . Cílem této intervence je především ulevit malým dětem ve věku od dvou do sedmi let.

Tato jednoduchá a hravá technika pomáhá dětem především tak, že si hračka s dítětem vytvoří jakýsi důvěrný vztah a dává mu pocit jistoty, bezpečí a tím napomáhá lépe zvládnout stres a prožité trauma.

Během setkání tedy dítě dostane plyšovou hračku, ke které se pojí i krátký příběh. Smyslem tohoto příběhu je pak vtažení dítěte do jeho samotného děje, jehož vyústěním je ukázka, jak hračku objímat a jak jí má být samotné dítě objímáno. Poté už jen dítě povzbuzujeme nebo se edukují rodiče, aby se o hračku dítě staralo a nezapomínalo na ni.

Plyšové hračky darovala HZS MSK firma YOUNG4ENERGY s.r.o. v čele s jednatelem 
Mgr. Romanem Mendrygalem a jak uvádí vedoucí psychologického pracoviště 
mjr. PhDr. Dagmar Fišerová „je to jednoduchá hravá technika, díky které se dětem lépe podaří zvládnout stres, své strachy a zotavit se z prožitého. Hodnocením intervence Huggy Puppy se věnovalo Adlerovo centrum pro výzkum dětského vývoje a psychopatologie. Výsledky následného hodnocení ve studii dospěly k závěru, že tento typ intervence je účinný při snižování symptomů souvisejících se stresem, a to v širokém spektru stresových reakcí.“

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet