Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den NATO Ostrava

Den NATO v Ostravě je ojedinělá akce, která svou koncepcí a rozsahem nemá obdoby nejen v celé České republice, ale ani ve střední Evropě. Cílem je prezentovat široké veřejnosti prostředky, kterými disponuje Česká republika a její spojenci pro zajišťování bezpečnosti.

V uplynulých letech se Den NATO v Ostravě dvakrát konal na výstavišti Černá louka a v loňském roce poprvé pro vzrůstající zájem veřejnosti i účastníků na letišti v Ostravě-Mošnově, které umožňuje provádět mnohem atraktivnější dynamické, ale především letové ukázky. Organizátory Dne NATO v Ostravě jsou sdružení Jagello 2000 a Velitelství společných sil Armády České republiky sídlící v Olomouci.
Den NATO se skládá z těchto základních částí:

-ukázky výzbroje a výstroje
-statické ukázky těžké techniky
-dynamické ukázky těžké techniky
-dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek
-letové ukázky

Díky spolupráci s Velitelstvím společných sil Armády České republiky byl program letošního IV. ročníku Dne NATO velmi bohatý. Poprvé se zde představily například stíhací letouny MiG-21MF, lehké bitevníky L-159 či proslulí liberečtí chemici. Hlavní ozdobou však byla účast legendárního letounu včasné výstrahy AWACS, který dosud nebyl v České republice veřejně prezentován. Návštěvníci dále viděli špičkovou výstroj, výzbroj a výcvik celé škály jednotek a útvarů – od Vězeňské služby, zásahové jednotky Celní správy, Armády ČR, Policie České republiky až po jízdní oddíl Městské policie Ostrava.

Vzrůstající význam Dne NATO v Ostravě dokládá i účast náměstka generálního tajemníka NATO pro operace Adama Kobierackého.

Letiště bylo pro veřejnost otevřeno od 10.00 do 18.00, slavnostní zahájení se uskutečnilo v 11.00 za účasti náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Pavla Štefky, hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského a primátora města Ostravy Aleše Zedníka.

------- až sem je to lehce upravený text z webu www.natoaktual.cz -----------------



Já jsem na akci dorazil zhruba kolem druhé hodiny odpolední. Počasí bylo výborné, podle odhadů pořadatelů se tohoto podniku zúčastnilo na 40 000 návštěvníků, což je oproti loňsku dvojnásobný počet. Hlavní atrakcí byl jak už bylo napsáno výše letoun včasné výstrahy AWACS, který byl poprvé v ČR zpřístupněn veřejnosti. Od vstupu do letadla se ovšem táhla nejméně tříset metrová fronta, což rozhodně není nic pro mě a tak jsem návštěvu interiéru oželel a věnoval jsem se ostatním věcem.

Za HZS Moravskoslezského kraje byl předveden kontejnerový vůz Mercedes Actros s kontejnerem pro civilní ochranu, který obsahoval přihrádky s jednotlivými ochrannými prostředky pro civilní obyvatelstvo a víceúčelový kontejner s vyprošťovacími a hasícími pomůckami, včetně lopat a vidlí. Dále LIAZ s člunem a standardní hasící vůz Dennis Rapier. Na závěr akce se objevil i vůz Mitsubishi Pajero, kterým dorazil patrně nějaký vyšší funkcionář.

Největším vystavovatelem byla Armáda České republiky. Jednotky civilní ochrany – záchranné prapory AČR – se ukázaly s technikou jako je obojživelný pásový transportér PTS 10, hasící tank SPOT-55, vyprošťovacím automobilem T815 AV15, automobilem na pitnou vodu T815 6×6 CITRA, klasická T815 CAS32 a postával tam i Land Rover s člunem. Mezi dalšími „exponáty“ armády byly např. bezpilotní průzkumný letoun SOJKA, BVP, rádiová PV3S (patrně R3SP), radarová vozidla, mostní automobily na podvozku T813 8×8, objevily se i nástavby na podvozcích T815 ARMAX. Samozřejmě nechyběl bitevník L-159 Alca a vsrtulníky Mi-24, Mi-8, Mi-17 a W3A Sokol, jehož pilot předváděl při simulaci záchranné akce neuvěřitelné kousky – za kniplem těchto strojů sedí očividně opravdu dobře cvičení borci. Z armádních ukázek mě ovšem nejvíce zaujala polní nemocnice – viděl jsem ji totiž poprvé zevnitř a vybavení mě nadchlo. Tatkto by určitě chtěla vypadat nejedna nemocnice v republice. Ačkoli ve stísněných prostorech, nemocnice nabízí pro raněné výborné podmínky (bráno relativně – osobně bych se v ní nikdy ocitnout nechtěl, protože být v polní nemocnici jako pacient ukazuje na velký problém „tam někde venku“).

Městská policie Ostrava se svými kynology předvedla zásah psů a použití koně, policie ČR potom předvedla průnik do autobusu obsazeného teroristy, což byla špičková a bleskově provedená akce. Vězeňská služba se bránila přepadení, když eskortovala vězně, celníci potom odvraceli útok na velké množství drog, které převáželi.

Pokud jsem na něco zapomněl, určitě se v diskuzích doplníme. Celkově hodnotím tuto akci jako velmi vydařenou, čemuž určitě pomohlo hlavně výborné počasí (loni bylo pošmourno). Jsem rozhodně pro prezentaci armády, hasičů, záchranářů, policie a ostatních složek na veřejnosti, jen tak totiž občanům přiblížíme naši práci.

Jakub Kozák
157. záchranný prapor AČR
Sdílet