Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mobil automaticky ohlásil srážku osobních aut i nehodu motorkářky v Kapli, místní části Čelechovic na Hané na Prostějovsku

„Majitel tohoto Iphonu měl těžkou autonehodu a nereaguje na výzvy telefonu.“ V pozadí se z reproduktoru ozývá jen rádio… Takto ve čtvrtek 21. března v 17:44 přijali oznámení o autonehodě operátoři na olomouckém krajském operačním a informačním středisku na tísňové lince 112. Na zpětné volání nikdo v tu chvíli nereagoval.

Místo kolize se dle hlášených GPS souřadnic nacházelo v Kapli, místní části Čelechovic na Hané na Prostějovsku. Operační důstojníci vyslali dvě jednotky hasičů, a to ze stanice Prostějov a z Kostelce na Hané.

Vyslána byla rovněž PČR a ZZS. Při nehodě byly zraněny dvě osoby, jedna byla ošetřena záchranáři na místě, druhá pak byla přepravena do nemocnice. Těchto oznámení mimořádných událostí z moderních zařízení rok od roku přibývá, přijímají je operátoři na tísňové lince 112, kterou provozuje hasičský záchranný sbor.

Automaticky ohlásit nehodu může mobilní telefon, automobil či třeba chytré hodinky. V případech, kdy jde o čas a ve hře jsou lidské životy, může být toto bezprostřední hlášení velmi užitečné.

HZS Olomouckého kraje
Sdílet