Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři cvičili záchranu osob z nepřístupného terénu a z vody pomocí vrtulníku Bell 412

Hasiči, v průběhu týdne cvičili záchranu osob z nepřístupného terénu a z vody pomocí vrtulníku.

Hasiči-letečtí záchranáři tak byli seznámeni se strojem Bell 412, následně prakticky cvičili, jak provádět za pomocí palubního jeřábu nácvik záchrany osob z vodní hladiny pomocí záchranné smyčky a nosítek.

Praktickou část pak konkrétně představovalo zajištění topící ho se figuranta samotným záchranářem, ten byl z vrtulníku vysazen nízko nad hladinou vody. Následoval další oblet vrtulníkem, kdy k oběma mužům, spustila obsluha palubního jeřábu hasiče, který zajistil vytažení figuranta na palubu stroje. Po úspěšné záchraně figuranta byl na palubu vyzvednut i hasič, který jej zajišťoval.

Specialisté z řad hasičů-leteckých záchranářů jsou u Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje dislokováni na stanici v Ostravě-Porubě a jsou předurčeni, kromě zásahů ve výškách a nad volnou hloubkou, i pro záchranu osob z podvěsu vrtulníku a případnou spolupráci při leteckém hašení. Nácviky zásahů za použití letecké techniky jsou tak zařazeny do pravidelného plánu výcviku. Hasiči se seznamují nejen s možnostmi, postupy, ale také s riziky spojenými se zásahy tohoto typu.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet