Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlatá jistota

Hasič ze stanice 5 HZS Praha Ondřej Sádlo je jistotou výprav při mezinárodních sportovních akcích. Od roku 1996 vozí pravidelně zlaté medaile s každých závodů.

Z letošních Světových hasičských her pořádaných v anglickém Sheffieldu opět přivezl dvě zlaté medaile ve svých disciplínách kterými jsou hod diskem a koulí. Ondra nemá mezi hasiči ve světě konkurenci.

Ondro za redakci gratuluji k úspěchu. Nestává se to u tebe stereotypem? Baví tě ještě závodit když vždy vyhráváš?

Samozřejmě baví, pokaždé se objeví nějaký vážný konkurent a to je výzva.

Jaké byly hry v Sheffieldu ve srovnání s jinými?

Překvapila nás dokonalá organizace ze strany pořadatelů. Vše bylo dokonale připraveno. Každé ráno byl připraven autobus který nás vozil na sportoviště a zpět, vše klapalo bez větších zádrhelů a to i přes velký počet sportovců.

Když už jsme u těch sportovišť, jaké bylo?

Naprosto super, závodili jsme ve Sportovním centru anglické atletické reprezentace, které bylo postaveno před rokem, takže naprosto dokonalé. Vyšlo i počasí a tak po celou dobu her bylo nádherně. Minula nás i pověstná mlha.

Účast na takové akci něco stojí, kdo ti vše financuje? Jak je známo GŘ HZS ČR se staví k těmto závodům velmi laxně.

Naštěstí celou pražskou výpravu částečně podpořil ředitel HZS hl.m.Prahy plk.Gosman i když bychom ještě navíc uvítali abychom nemuseli reprezentovat ve své dovolené, ale to se snad do budoucna vyřeší. Jinak si účast financujeme sami případně za pomoci vlastních sponzorů. V mém případě je to firma KOVOVÉ PROFILY Běchovice která mi už několik let pravidelně přispívá na účast v mezinárodních soutěžích, za což jim děkuji. Letos to ještě šlo, Anglie je celkem blízko, ale v roce 2006, hry se konají každý druhý rok, je pořadatelem Hongkong, takže to vyjde asi poněkud dráž, ale zase se podíváme do, pro nás neznámé, země.

A co ubytování? Prý bylo pro „východoevropany“ přichystáno ve stanovém městečku?

Původně ano, ale krátce před hrami byly stany spláchnuty vodou a tak jsme nakonec bydleli asi 30 mil od Sheffieldu v budově bývalé hasičské stanice.

Byl čas i na nějaké jiné aktivity?

Samozřejmě byl, navštívili jsme Londýn a samozřejmě lehce popili s kolegy z různých zemí světa. Ovšem jen opravdu lehce, vždyť nás čekaly závody. Tyto akce jsou vždy hlavně setkáním hasičů z celého světa a i když mluvíme různými jazyky hasiči se vždy domluví a nálady byla skvělá.

A jak se na tvé sportování dívají tví přímí nadřízení, tedy velitel čety ?

Svým velitelům vděčím za dobré podmínky k tréninku. Nemám žádný problém vzhledem k dobře vybavené posilovně na stanici můžu trénovat pravidelně. Samozřejmě nejsem osvobozen od povinnosti jezdit k zásahům, jsem hasič jako každý jiný, jen volný čas trávím v posilovně.

Ondro děkujeme za rozhovor a přejeme další zlaté medaile do sbírky.


Dvojnásobného zlatého medailistu z WFG Ondřeje Sádla zpovídal Luboš Samec.
Sdílet